Jørn Simen Øverli Trio - Vidunderlig

Musikk  

- 2020


Albumet har fått tittelen «Vidunderlig», og med seg har Øverli sangeren Siril Malmedal Hauge og akkordeonisten Espen Leite. Sammen utgjør de Jørn Simen Øverli Trio. På den nye utgivelsen medvirker også to gjestevokalister: Tora Augestad og Ruth Wilhelmine Meyer. Øverli selv spiller gitar på platen, og iblant høres også noen mandolintoner fra Siril Malmedal Hauge. Trioen skaper et fabulerende, vakkert og taktilt lydlandskap rundt en serie duetter i blant med humoristiske og burleske innslag. Malmedal Hauge som nylig ble kåret til årets jazztalent på Moldejazz, undrer seg over hvorfor vi vet så lite om musikk fra vår egen verdensdel:

  • Som yngre musiker har jeg fått utrolig mange impulser i musikk fra Vesten; populærkultur og musikksjangre som etableres i USA, som influerer hva vi lytter på og vender oss mot her i Norge. Men hva med tradisjonene fra land i fra Europa? Som Polen, Belgia, Tyskland og vår store nabo Russland?

Som musikkutdannet hadde hun aldri blitt eksponert for komponister og poeter som Vladimir Vysotskij, Jacques Brel, Bertholt Brecht og Agnieszka Osiecka. Jørn Simen Øverli som har jobbet en mannsalder med å introdusere polsk og russisk sangpoesi til nordmenn fikk vekket interessen hennes for en del av europeisk kulturhistorie vi hører lite om her til lands. Til trioens nye prosjekt har Øverli samlet sammen en skattkiste full av kulturhistorie fra Europa. Dette er musikk som er viktig for mange hundre millioner mennesker, men som de fleste i Norge knapt har hørt. Jørn Simen Øverli besnæres av disse sangenes betydning på mange nivåer og gir oss noen eksempler:

  • Som da vi spilte noen av disse sangene på konsert, og damen som jobbet i baren var fra Polen. Hun brøt sammen i tårer, fordi noen i hennes nye land synger hennes sanger! Hennes bestemor hadde sunget disse låtene for henne da hun var liten. Dette er hennes historie.
  • For eksempel hadde ikke aktivistene i Solidarnosc i Polen klart å tvinge Sovjetkommunismen i kne og starte Murens fall som resulterte i slutten på den kalde krigen, uten kraften og inspirasjonen sangene ga dem. Makthaverne i Polen i dag er så redde for hva som skjedde at de har tatt historien om Solidarnosc vekk fra historieundervisningen i landets skoler.

Det er Øverlis overbevisning at disse sangene kan hjelpe oss med å forstå hverandre, og oss, selv, bedre. Hvem vi er. Hvor vi kommer fra.  Hva som har formet oss. Hva som er viktig for oss. Hva vi har inne i oss. Med Jørn Simen Øverlis gjentolkning på norsk fungerer sangene som snarveier inn i Europas nære kulturhistorie. Visjonen hans er å få oss til å tenke litt annerledes, og knytte oss mere sammen på kryss og tvers av det europeiske kontinentet. Musikken til det nye albumet er innspilt i Kulturkirken Jakob av Erik Hillestad.   

Om musikerne i JØRN SIMEN ØVERLI TRIO:

Siril Malmedal Hauge er ifølge Aftenposten «En stemme for fremtiden» og ble kåret til årets jazztalent på Molde Jazzfestival 2020. Hun er utdannet ved Jazzlinja i Trondheim, har mottatt flere jazzpriser og er i gang med nye utgivelser, blant annet Cd med Jacob Young og CD med eget materiale. Hun er stadig å høre på sentrale jazzfestivaler med forskjellige band. www.sirilmalmedalhauge.com

Espen Leite er en av Norges fremste akkordeonister.  Han er mye brukt som teatermusiker og komponist og er aktuell med teaterstykke sammen med Lasse Kolsrud på Det norske Teatret høsten 2020. Espens spill er sjangeroverskridende, kraftfullt og poetisk.

Jørn Simen Øverli – en av nestorene i norsk viseverden og har vunnet og blitt nominert til flere spellemannpriser. Han har også mottatt priser for sine gjendiktninger. hatt konserter i de fleste kommuner i landet, alene, i duo, trio og med eget band. Jobbet i en årrekke blant annet med Stian Carstensen, Arve Henriksen, Henning Sommerro, Tora Augestad og Helge Lien. Han har vært kunstnerisk leder for Josefine Visescene i Oslo gjennom 25 år, og har skrevet flere bøker om viser og gitt ut 14 CD-er. Spesielt har han fordypet seg i å gjenfortelle sangpoesi fra Sentral-og Øst-Europa. Se www.jornsimen.no

Del Utgivelse