Sacred Music from Bilad Al Sham - Syrian Prayers

Musikk  

- 2017


Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted har gjort opptak av inntrengende vakker sakral musikk fra det historiske Syria. I kirker og moskeer i Beirut og Bekaa-dalen har han gjort opptak av syriske og irakiske flyktninger og deres libanesiske trosfeller. Her deltar kristne og muslimske sangere og kor, tidvis nennsomt akkompagnert av oud, orgel, fløyte eller fiolin. Resultatet er en CD-utgivelse, et stemningsfullt lyd-dokument som viser bredden i religiøs sang fra et område herjet av konflikter.

Hillestad presenterer musikk fra Kristendommens og Islams tidligste århundrer og frem til i dag. Siktemålet er å bidra til å bevare en vakker del av verdensarven, men også å rope et varsko for hva som står på spill når krigene i Syria og Irak og det generelt økende konfliktnivået i regionen er i ferd med å utradere et finmasket mønster av fredfull sameksistens på tvers av religioner og sekter. Av de mer enn 20 religiøse tradisjonene i området som utgjør det historiske Syria har de åtte mest toneangivende fått sin plass på albumet. Disse er den armenske kirke, den syrisk-ortodokse kirke, den bysantinske tradisjonen, den kaldeiske kirken, den assyriske kirken, maronittene, sunni-muslimene og shia-muslimene.

Utøverne som medvirker er: Kousan Male Chamber Choir, armensk tradisjon; Abbas Badawy, Shia-muslimsk sanger; Choir of the Antonine School of Music, den maronittiske kirken; Kor fra den syrisk ortodokse kirken i Zahle, Bekaa-dalen; Mahdi Kallas, Shia-muslimsk sanger; Mount Lebanon Orthodox Byzantine Choir (SEM); Dr. Hassan Moraib, Sunni-muslimsk sanger; St. Joseph Chaldean Choir, kaldeisk tradisjon; Syriske flyktningbarn fra assyrisk tradisjon; Choir of the Assyrian Church of the East, assyrisk tradisjon; Mansour Zayter, Sunni-muslimsk sanger.

”Syrian Prayers” har undertittel ”Sacred music from Bilad Al Sham”. Al Sham er det gamle arabiske navnet på Damaskus, og Bilad betyr ”hjemland”. De fleste kjenner formuleringen ”Da Kvirinius var landshøvding i Syria” fra juleevangeliet. Det var et langt mer omfattende Syria enn dagens borgerkrigsherjede arabiske republikk som først ble opprettet som selvstendig nasjon etter den andre verdenskrig. På Kvirinius’ tid besto Syria også av Libanon, Palestina, Jordan og deler av Irak og Tyrkia.

Erik Hillestad har arbeidet i to år med prosjektet som også er støttet av Det norske Utenriksdepartementet.

Del Utgivelse