Schola Cantorum - Jeremias` Klagesanger og Via Crucis

Musikk  

- 1976


Kjøp/lytt:

Buy or Listen

Utgivelsesnummer:   NKLP3

Utgivelsesdato:   15.09.1976


Div. samtidsmusikk for kor fremført av et av Norges dyktigste kor på 70-tallet Schola Cantorum.

 

JEREMIAS' KLAGESANGER ble komponert i 1973 og fikk 1. pris i en konkurranse som “Påskefestuken i Oslo” arrangerte. Verket er i fire deler og benytter foruten sopransolo og damekor, obo, gong, klokkespill og cembalo.

Kjell Mørk Karlsen sa selv at instrumentariet er valgt for å gjøre stemningen i verket så “Østerlandsk” som mulig, men samtidig fornemmes instrumentsammensetningen i pakt med tidens søken etter nye klangkombinasjoner.

I 1. del gråter Jeremias over Israels synd, og dette kommer frem gjennom soilstens klagende vokaliser som kromatisk kretser omkring tritonusintervaller. Bruk av gong, spredte cembaloakkorder og parallelle kvintklanger i koret gir inntrykk av noe urgammelt samtidig som satsens statiske karakter gir inntrykk av tidløshet.

I 2. del klager Jeremias over at Herren i sin vrede har tilintetgjort Israel. Her preges satsen av en fritt fabulerende obo som kretser imkring tritonusintervaller ved hjelp av små sekunder og store septimer. Et ostiant motiv i koret samt en bevisst primitiv form for polyfoni gir satsen et østerlandsk og klagende preg.

3. del trøster Jeremias seg ved tanken på at det ikke er forbi med Herrens barmhjertighet: “Herren er god mot dem som bier efter ham, mot den sjel som søker ham.”

 

VIA CRUCIS

JON LAUKVIK var et nytt navn i norsk kirkemusikk. Han er født i 1952 og har etter endt kirkemusikk-studium, hadde orgeldebut i Oslo, og har spilt orgel med Michael Schneider i Köln. Med “Via Crucis” presenterer Jon Laukvik seg for første gang som komponist. Verket bærer tydelig preg av orgelvirtuosen og improvisatoren samt stor interesse og kjennskap til nyere fransk orgelmusikk. Verket hadde premiere i Mariakirkens orgelkonkurranse i 1975 og vitner om et norsk komponisttalent. 

“Via Crucis” er i det ytre sett et variasjonsverk over koralen “Den Herre Krist i dødens bånd”. Men koralen trer i bakgrunnen for det som det egentlig er meningen å belyse: sinnsopplevelser hos de menneskene som var vitne til Jesu lidelse og død. 

(Harald Herresthal)

 

Dirigent: Margrethe Erikstad.

Innspilt i Grim kirke, produsert av Per Inge Almås.

Albumet er kun tilgjengelig ved nedlastning og streaming.

Del Utgivelse