Fredag 30. januar fortalte generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg i Dagsrevyen at medlemslandene i forsvarspakten må ruste opp fordi trusselbildet i Europa forverres. Han pekte på Russlands fremferd i Ukraina og kamphandlingene sør for grensen til NATO-landet Tyrkia.

 

Samme dag møttes 50 verdenskjente fredsaktivister og kunstnere fra land i Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa i Oslo – de fleste av dem kvinner – til samtaler om fred og menneskerettigheter. De pekte på veier til avspenning og behovet for å styrke kvinners rettigheter i verden. De var invitert av filmskaperen og aktivisten Deeyah Khan, også kjent for KKV’s publikum som Deepika Thathaal (Plata ”I alt slags lys”, 1992). Overskriften hun hadde gitt den to dager lange konferansen var ”World Woman”.

 

Hit kom fredsprisvinneren Shirin Ebadi fra Iran, FNs spesielle utsending for kulturelle rettigheter Farida Shaheed, parlament-medlemmene Yanar Mohammed fra Afghanistan og Safak Pavey fra Tyrkia, artistene Mari Boine og Mahsa Vahdat, forfatter, psykiater og menneskerettighetsforkjemper Nawal El Sadawi fra Egypt, fredsprisnominert Scilla Elworthy fra Oxford Research Group og forsonings- og fredsaktivisten Sister Rosemary Nyirumbe fra Uganda, for bare å nevne en håndfull av et formidabelt lag av grasrot-arbeidere som kjemper for å gjøre verden til et bedre sted.

 

Dette er kvinner som ved sin klokskap og handlekraft gir mennesker håp og mot. Den to dager lange konferansen var en styrkende opplevelse for de norske tilhørerne som kjente sin besøkelsestid. Troen på menneskets muligheter og på kjærlighetens krefter i verden brant i hjertene til alle som var der.

 

At Dagsrevyen ga sitt hovedoppslag til trusler og opprustning og valgte å bruke sine få kulturminutter på en norsk seier i verdensmesterskapet i kokkekunst og ikke ga oppmerksomhet til denne formidable mønstringen av feminin tankekraft og visdom, er en demonstrasjon av at romernes gamle mantra om å gi folket brød og sirkus lever i beste velgående. Brødet er i vår tid erstattet av gåselever og hummersuppe. Sirkus av prestasjoner i krig og idrett.

 

De store medieinstitusjonene er under ytringsfrihetens fane blitt motløshetens apostler, med sin uavlatelige og nidkjære konsentrasjon om konflikt og katastrofer. Deres ledere synes ute av stand til å øve kritikk mot sin egen funksjon i samfunnet: Langsomt forsterkes alle motsetninger. Langsomt mister vi troen på mennesket. Langsomt mister vi troen på religionene. Langsomt mister vi troen på fremtiden. Og det skjer på tross av at de aller fleste mennesker gjør godt, tenker klokt og vil vel. Og det er et vell av gode nyheter rundt oss hele tiden, om bare noen vil fortelle. Om slike ting som Deeyahs oppsiktsvekkende, visjonære og byggende konferanse….

 

Erik Hillestad

Del artikkel