Rim Banna, også kjent som «Palestinas Stemme», døde lørdag 24.mars 51 år gammel, etter ni års kamp mot brystkreft.Hun vil bli husket for sin uttrykksfulle vokalkunst og sin utrettelige kamp mot Israels okkupasjon og undertrykkelse av hennes folk.

Rim Banna fikk et spesielt forhold til Norge gjennom sitt langvarige samarbeid med Kirkelig Kulturverksted som begynte i 2003 med platen «Lullabies from the Axis of Evil». Der deltok hun i duetter med Kari Bremnes og Anisette fra The Savage Rose. Samarbeidet ble fulgt opp av en serie solo album hvor Banna samarbeidet med norske musikere, blant annet Tord Gustavsen og koret SKRUK, gitaristen Eivind Aarset og pianisten Bugge Wesseltoft. Platene vakte internasjonal oppmerksomhet, og Rim Banna ble et ikon for hele den arabiske verden, særlig i forbindelse med «den arabiske våren» etter 2011.

Banna ble internasjonalt kjent som «Palestinas stemme». Hun fikk palestinsk diplomatpass og kunne derfor på tross av at hun bodde i et land som ble boikottet over alt i Midtøsten, delta på en rekke store solidaritetskonserter i Kairo, Amman, Tunis og Beirut i årene som fulgte de arabiske opprørene.

Da hun mistet det ene stemmebåndet som følge av kreftbehandlingen i 2016, erklærte President Abbas at alt skulle gjøres for å hjelpe Rim Banna til å få igjen stemmen.De palestinske selvstyremyndighetene ville dekke sykehusregningene. Stemmen ble bedre, men gjenvant aldri sin gamle prakt.

20 april kommer hennes album «Voice of resistance», som hun arbeidet med helt til det siste.

Del artikkel