Geirr Lystrup trådte sine barnesko på Vinje prestegård i Telemark.  På en ny CD synger han egne sanger som risser opp det mangfoldige livet som har vært levd på norske prestegårder gjennom tidene.

Med seg har han musikerne Kjetil Bjerkestrand, Pål Hausken, Gjermund Silset og Espen Leite.

 

En gang fikk presten en del av lønna si i naturalia fra gårdsdriften der han bodde. Med sitt fugleperspektiv favner Lystrup både den tida og dagens virkelighet med prester som slett ikke er blant bygdas høye herrer, men kanskje ei kvinne som lever sammen med den kvinnelige klokkeren, eller en enslig kapellan, som lurer på hvordan han skal fylle alle prestegårdens store rom med liv.

Geirr Lystrup har også blikk for hva som konstituerer et gjestfritt hjem, som prestegårder stort sett har vært til alle tider. Han har øye for prestekonas utfordringer og gleder, og utroper kaffe til «det tredje sakrament».

Prestesønnen og trubaduren var førstevalget når 200 års jubileet til Opplysningsvesenets Fond (OVF) skulle markeres med sang. OVF eide inntil nylig alle landets prestegårder, som på ulike vis var kraftsentre i sine sogn.

Det var Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted som inviterte Geirr Lystrup til å lage en sang eller tre til OVF’s jubileumsarrangement. Lystrup dro litt på det, men da han først hadde åpnet den poetiske porten inn til prestegården i minne og historie, tok det helt av. Nå er 16 sanger spilt inn.

Albumet er spilt inn produsert av Erik Hillestad i Kulturkirken Jakob.

Geirr Lystrup har skrevet alle tekstene og de fleste av melodiene. På albumet medvirker Kjetil Bjerkestrand som arrangør, pianist og bandleder. Gjermund Silset spiller kontrabass, Pål Hausken spiller trommer og Espen Leite akkordeon.

OVF er medutgiver av plata som også er støttet av Fond for Lyd og Bilde og utgis på Kirkelig Kulturverksted.

Del utgivelse