Tenner julelys mot mørk bakgrunn

Mørket vil gro rundt dine dager

mismotet jager håp du har hatt

Våger du tro at jul blir det samme

når angrep kan ramme blindt nå i natt?

Sitatet er fra «Over deg vil stjernen skinne», en ny julesang som åpner Maria Mohns nye julealbum.

 

Det er mange årtier siden verden feiret jul i så usikre tider som i år. Tittelsporet på albumet tar dette på alvor når det spør om jula kan bli det samme i en slik tid. «Over deg vil stjernen skinne» klynger seg til håpet om at julestjernen har samme kraft som alltid. Den konkluderer med at vi trenger denne feiringen desto mer når mørket omgir oss med større tyngde enn før.

Sangen er en av i alt fire nyskrevne julesanger som dette albumet lanserer. Av disse har Maria selv skrevet både tekst og melodi på én, og melodi på to andre. Erik Hillestad er tekstforfatter til tre av de nye sangene, blant dem tittelsporet. På det nye julealbumet finner vi også gamle kjenninger som «Mitt hjerte alltid vanker», «I denne søte juletid» og «Hellige natt» (Ole Paus’ gjendiktning av «O helga natt»).

Maria Mohn har en klar og vakker stemme som formidler godt. Hun er kjent for mange gjennom deltakelse i Norsk Melodi Grand Prix sist vinter og i hjembyen Fredrikstad hvor hun lenge har gjort seg gjeldende i byens musikkliv. Det nye albumet hennes har stor dynamikk med både lekne, rytmiske låter og sanger med stor meditativ kraft. At innspillingen er gjort i Fredrikstad Domkirke gir musikken dybde og åpenhet.

Som arrangør, pianist og organist har Maria Mohn fått med seg Dagfinn Klausen. På bass og kor medvirker Lars-Erik Dahle, og på trommer, perkusjon og gitar: Hermund Nygård. En strykekvartett tar del på seks av de i alt 11 sporene. Den består av Nicoline Krohn-Moland, Ingrid Matilde Mæland, Idunn Lohne og Ellen-Martine Gismervik. På to spor spiller Trygve Seim saksofon.

Musikken er innspilt av Erik Hillestad som også er platas produsent. Utgiver er selskapet som har gjort julemusikk til et av sine varemerker: Kirkelig Kulturverksted.

Maria Mohn legger ut på juleturné 11. desember i Råde kirke med stoffet fra den nye plata. Hun er innom Østre Fredrikstad kirke og kirkene i Eidsberg, Holleby og Såner før den kulminerer i Kulturkirken Jakob i Oslo den 20.desember.

Del utgivelse