Nytt soloalbum innspilt over tre kontinenter: «Our Garden is Alone»

Marjan Vahdat er ute med sitt tredje solo album, «Our Garden is Alone». Denne gangen har hun fått med seg Bugge Wesseltoft som produsent og arrangør. Musikken er produsert i koronatiden, og ensemblet har skapt musikk uten å kunne møtes i studio.

 

Prosessen begynte med at Marjan sang inn alle vokalspor, og så har en og en musiker bidratt med sine elementer og bygget opp arrangementene. Tross denne vanskeligheten har produsenten på mesterlig vis samlet trådene og skapt et lydlandskap rundt Marjans kraftfulle stemme som høres både autentisk og enhetlig ut. Musikken rommer store uttrykks- messige spenn og stor dybde og dynamikk.

Låtmaterialet er skapt under inspirasjon fra tradisjonsmusikk og poesi fra ulike deler av Iran, men de fleste melodier og tekster er skrevet av Marjan, men også hennes eldre søster Mahsa Vahdat har bidratt med et par melodier, og noe av det melodiske og tekstlige materialet er tradisjonsstoff. Det har også blitt plass til dikt av samtidspoetene Ahmad Shamloo og Forough Farrokhzad.

Sangene handler mye om lengsel, og på sett og vis fremstår dette som kjærlighetspoesi, men det kan i en del av sangene være opp til lytteren å velge om dette dreier seg om en kjæreste, eller om kjærligheten gjelder landet Iran, denne hagen blant verdens nasjoner som er blitt latt alene av verdenssamfunnet på grunn av geopolitiske maktforhold og den islamske revolusjonen i 1979.

Marjan selv lever i eksil i USA, og det er liten tvil om at hun gjennom flere av sangene evner å uttrykke sin dype lengsel etter fedrelandet,

som byr på så mange kulturskatter av poesi, musikk, bilder og tekstiler, foruten unike kulturlandskap og fortellinger fra en dyp og frodig kultur- tradisjon. Og selvsagt savner hun også mennesker som bor der – folk hun har vokst opp med, men som hun nå er avskåret fra å møte. Her er hennes egne poetiske ord om prosjektet, trykket på albumets omslag:

«Leylis hage begjærer min stemme, I sang for hennes blomstrende håp til daggry. Jeg rakte hennes tørste blomster til månen og til Alborz-fjellenes hjerte”

På albumet medvirker foruten Marjan Vahdat (vokal): Bugge Wesseltoft (piano, trekkspill, keyboards), Jo Berger Myhre (kontrabass og el-bass), Kenneth Ekornes (trommer og perkusjon), Shervin Mohajer (kamancheh) og Pasha Hanjani (ney-fløyte).

Platen er innspilt i USA, Iran og Norge og blandet sammen til en helhet av Bugge Wesseltoft, med Martin Abrahamsen som lydtekniker.

Tidligere har Marjan Vahdat utgitt soloalbumene «Blue Fields» (2013) og «Serene Hope» (2017). I tillegg har hun deltatt på flere album sammen med søsteren Mahsa. Det er Kirkelig Kulturverlsted som står bak alle disse utgivelser. Samarbeidet begynte med «Lullabies from the Axix of Evil» i 2003.

Del utgivelse