Poeten Øystein Wingaard Wolf har i tillegg til sine mange bokutgivelser også en karriere som plateartist. Nå er han ute med et nytt album han har kalt «Napoleon Wolf». Det inneholder frodige bilder fra europeisk historie og samtid, malt med en fargesterk ord-palett. Han reiser også lenger ut i verden, og de 13 lydbildene rommer dessuten ett og annet kjærlighetsdikt.

Albumet ble innspilt våren 2021, og Wolf er nesten profetisk når han synger:

Når russerne blir sjefer blir hjertet til en klump
Som gjemmer kjærligheten i en dans på stenket brostein. Det er blod i deres never som blomster i en dump
Sirkuset har ferie og en trompeter leker på graven til sin far

«Napoleon Wolf» er denne syngende poetens femte utgivelse, og albumet kommer på Kirkelig Kulturverksted som også utga hans debutalbum i 1998. Wolf har mange gode venner blant Oslos musikere, og på denne platen deltar de med mye hjertevarme og skaper et vakkert, poetisk og iblant lekent lydbilde rundt den røffe lyden av Wolfs stemme. Vi hører produsent og arrangør Einar Stenseng på diverse strengeinstrumenter, piano, pumpeorgel og kor, Hasse Bjørnstad og Håvard Krogedal på bass, Torbjørn Holte på perkusjon, Solfrid Molland på piano og trekkspill, Kristine Marie Aasvang og Ilaria Adamo på kor og Torgeir Waldemar Engen på gitarer, munnspill og perkusjon. Sistnevnte er også co-produsent.

Albumet «Napoleon Wolf» er en uvanlig produksjon med sine helt særpregede tekster og sitt sterkt personlige, usminkede uttrykk. I sangen «Voksen» som er plassert mot slutten av albumet, gjør Wolf følgende tankevekkende refleksjon:

Et menneske er bare en skygge med et eneste frynsete liv
til å jage smertenes konger med pensel og penn eller kniv Du har dine idealer som du prøver å ligne på
De er like hjelpeløst voksne som oss på soklene der de må stå

 

Forfatteren og satirikeren Dagfinn Nordbø har sagt følgende om Øystein Wingaard Wolf:

Når Øystein synger, driver han ikke med skjønnsang, selv om det alltid er vakkert. Tekstene er råe som upusset betong, crazy som Monty Python eller skjøre som prestekragens kronblader. Musikken på denne plata viser at få kan snekre sammen en visetekst som ham. Hvordan han får det til, aner jeg ikke. Øystein stiller i en egen liga. La oss være glade for at vi har Øystein Wingaard Wolf.

Del utgivelse