Vigdis Hjorth, Espen Leite, Ruth Wilhelmine Meyer og Jørn Simen Øverli

Hva er verst? Å eie en bank, eller å rane en bank?

Vil du ha svar, kan Bertolt Brechts dikting være et nyttig verktøy. Og en god inngang kan være et splitter nytt musikkalbum som heter «Bertolt Brecht – en kynisk menneskevenn».

Her – midt i et lydlandskap formet av gitar, trekkspill, saksofon og syngende stemmer på tysk og norsk – framfører forfatteren Vigdis Hjorth noen destillater fra Bertolt Brechts diktning.

De syngende stemmene er visekunstner Jørn Simen Øverli og multi- vokalist Ruth Wilhelmine Meyer. De har laget flettverk av Brechts sangpoesi, der det veksles mellom originalversjonen på tysk og norske gjendiktinger gjort av Øverli. Ruth Wilhelmine Meyer tilfører lydbildet musserende elementer ved sitt nyskapende vokaluttrykk.

Melodiene er for det meste skapt av Hanns Eisler foruten et par av Kurt Weill. Vigdis Hjorth er en del av det musikalske forløp med sine resiterte, knappe Brechtsitater. Arrangementene er gjort av Espen Leite som spiller trekkspill (Brechts foretrukne instrument), sangerne og musikeren Rolf-Erik Nystrøm som spiller saksofon.

Bertolt Brecht er en dikter som evnet å sette ord på hva et men- neske er, når produksjon, samfunnsmaskineri og den økonomiske

veksten trenger oss som brikker i det store spillet. Ord som fremmedgjøring, utbytting, avmakt og kjærlighet er underliggende temaer. De er like relevante nå som i mellomkrigstiden. Dette albumet gir et interessant bilde av hvordan Brechts diktning får ny relevans i vår tid.

«Vis meg den poet som bedre setter ord på en utbredt livsfølelse i våre dager», skriver Vigdis Hjorth på CD-omslaget.

CD’en er innspilt av Erik Hillestad i Kulturkirken Jakob og utgis av Kirkelig Kulturverksted.

 

Bertolt Brecht – en kynisk menneskevenn

Jørn Simen Øverli – vokal og gitar

Vigdis Hjorth – resitasjon

Ruth Wilhelmine Meyer – vokal

Espen Leite – akkordeon

Rolf-Erik Nystrøm – saksofon

 

 

Del utgivelse