Ta frem cowboyhatten!“Køntri til taket detter ned” for små og store barn er en gladlåt som er vanskelig å la være og trampe takten til

Det er lagt opp til skikkelig god stemning når bluegrassbandet Bare fjas og Blågras gir ut singelen ”Køntri til taket detter ned”. Låta er et lydspor på deres kommende barneplate ”Lørdagsgodt” som kommer ut til høsten. Hele verket serverer et livlig lydbilde med 27 strenger, 5 instrumenter og glade sangtekster.

«Køntri til taket detter ned» er opprinnelig en amerikansk låt; «Sawing on the strings» der tekstforfatter Øyvind Smidt har latt seg inspirere av originalteksten og gjort den om til en beslektet norsk historie. Begge tekstene handler om en original spelemann som lagde mye liv og røre. Smidt er selv felespiller og folkemusiker, og relaterer seg derfor veldig til denne spelemannsrollen.

Bandet Bare fjas og Blågras består av Øyvind Smidt som også har vokal på ”Køntri til taket detter ned”, Fritz Flåmo Eidsvaag som spiller banjo og kontrabass, og Hans Martin Storrøsten som spiller gitar, dobro og pedal steel. Sammen synger de trestemt!

Den livlige trioen har vokst opp i ulike bygder i Norge, og utenfor byens støy ser de mange likheter mellom bluegrass og norsk folkemusikk.

Bare fjas og Blågras mener det er en naturlig link mellom bygdefolk, cowboyer, country og bluegrass og de ønsker å gjøre denne musikksjangeren litt tydeligere for barn. ”Det flotte med bluegrass i en barnesetting er at det er en veldig akustisk og direkte sjanger, og barna kommer tett på sangen og instrumentene. Det er rett og slett en stilart som sprer glede og energi hos små og store”, forteller Smidt.

Bandet har opp igjennom årene spilt over 300 bluegrass-konserter på skoler og festivaler for barn. Her har de foruten sine egne låter, spilt tradisjonelle barnesanger i bluegrass-arrangementer, noe som har vist seg å fungere veldig bra. Bare Fjas og Blågras forteller også at å ha barn som hovedpublikum er både veldig krevende og veldig givende, siden de alltid er veldig ærlige i sine tilbakemeldinger og sitt kroppsspråk.

Bandet lager også låter fra «scratch» der både tekst og musikk er deres egen. Her er inspirasjonskildene sjangermessig ofte bluegrass/country. Øystein Sunde, Knutsen og Ludvigsen med sitt absurde humorunivers en stor inspirasjon. Hvordan tekst og musikk blir til varierer fra låt til låt.

“Jeg personlig liker først å ha en melodi, og så blir teksten til etterhvert. Det er veldig motiverende å lage musikk som treffer både barn og voksne samtidig, som har flere lag, derav den store Knutsen og Ludvigsen inspirasjonen”, avslutter Smidt.

Del utgivelse