«Håpets kappe» – en musikalsk fortelling om tre hellige rom og jorda vår – nytt album med Solfrid Molland

Vi har mange ulike religioner, men bare en jord. Å stå opp for jorda vår sammen uavhengig av tro og livssyn er den bærende ideen bak en ny albumutgivelse med Solfrid Molland og hennes dyktige musikere. I de store verdensreligioners hellige skrifter finner vi et freds- og kjærlighetsbudskap og sterke tekster om å ta vare på skaperverket. Albumet består av tre nye komposisjoner av Molland dedikert til en synagoge, en moské og en kirke. I tillegg fremfører Molland og ensemblet tekster om fred fra tre religiøse tradisjoner formet til sangtekster av Erik Hillestad.

Musikerne som deltar er foruten Solfrid Molland (sang/piano/trekkspill/ komponist): Hayden Powell (trompet), Mats Eilertsen (kontrabass), Aziz Kossai (oud/vokal), Daniel Lazar (fiolin).

I det offentlige ordskiftet om tro og livssyn fokuseres det ofte på ulikhet. Dette kan være viktig for å se utfordringer og unngå at uenighet skyves under teppet. Men i en tid hvor landet vårt blir stadig mer flerkulturelt og flerreligiøst, er det også viktig å fremme felles arv og verdier – det som forener oss tross ulikt livssyn. I en tid hvor menneskeheten må løse problemer i felleskap, som klima- krisen og corona-epidemien er to eksempler på, er det av største betydning å erkjenne at vi har mange ulike religioner, men bare en jord som vi deler. Det er et fredsprosjekt å stå side om side for jorda vår og for menneskehetens beste.

Albumet «Håpets Kappe» består av syv sanger, og tre instrumentale komposisjoner Molland har skrevet inspirert av henholdsvis Oslo Domkirke, Synagogen i Oslo og Moskeen Islamic Cultur Centre på Grønland. Hun synger egne melodier til Erik Hillestads gjendiktninger av tekster fra tre religiøse hellige skrifter med budskap å leve sammen i fred og ta vare på skaperverket. Ingvar Hovland har også bidratt med en sangekst om naturen. I tillegg fremfører hun tradisjonell folkemusikk sammen med sufisanger Aziz Kossai. Musikalsk søker Solfrid Molland å reflektere strømninger i dagens Europa med et tonespråk i skjæringspunktet mellom norsk, arabisk, jødisk folkemusikk og vestlig klassisk kunstmusikk – det hele bundet sammen i et improviserende samspill.

Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist og har tidligere utgitt tre album ved Kirkelig Kulturverksted med sigøynersanger og egne komposisjoner inspirert av europeiske katedraler. Albumet «Håpets Kappe» er en videreføring av hennes forrige utgivelse «Forvandling» (2016) som hyller naturen. Prosjektene hennes er bygd på en dyp kjærlighet til – og fordypning i den europeiske musikkulturen, fra det klassiske til gatemusikken. I 2017 fikk hun Statens arbeidsstipend for kunstnere for å utvide prosjektet hvor hun skriver musikk inspirert av europeiske kirker til å komponere musikk dedikert en synagoge og en moske og i tillegg fordype seg i arabisk og jødisk folkemusikk – en viktig del av den europeiske kulturarven vår. Molland er utdannet klassisk pianist ved Østlandets Musikkonservatorium, og har Storfag i musikk fra Universitetet i Oslo. I 2015 ble hun tildelt Oslo Bys Kunstnerpris for sitt musikalske samarbeid med rumenske gatemusikere i byen.

Del utgivelse