Den kjente iranske artisten Mahsa Vahdat med en imponerende karriere bak seg utgir nå sitt tiende album “Enlighten the Night”.Melodiene er komponert av Mahsa til klassiske og nåtidige persiske dikt. Sangene reflekterer håpet menneskeheten deler i en tid hvor mørket vokser i verden.

Blessed are the tears that come from the brook of joy 

You travelled with your songs

Joyous is the act of freedom

Disse ordene er fra åpningssporet på Mahsa Vahdats nye solo album “Enlighten the night”. Sammen med Atabak Elyasi (arrangør og co-produsent) har hun skapt et album hvor sangene reflekterer det sterke og nødvendige håpet som menneskeheten deler i vår tid, mens mørket vokser i verden. Å synge gledens tårer er Mahsas frihetsgjerning.

Persiske poeter, både de fra den klassiske æra – som Rumi, Khayyam og Saadi – og samtidens iranske diktere er ekkoer av en mange hundre år gammel visdom, lidenskap, livsfølelse og en bred humanistisk forståelse. Gjennom sitt liv og sin kunstneriske aktivitet i mange land har Mahsa utviklet et sterkt og personlig musikalsk uttrykk som nå gir nytt liv til denne store poetiske arven og bringer dem videre ut i verden og til nye generasjoner.

Blant de sterkeste elementene i den persiske poetiske arven som gir gjenlyd i Mahsas eget liv er det lidenskapelige håpet og den dype troen på å få øye på friheten, selv på innsiden av et bur, å se lys selv i den mørkeste natt, å se håp hvor alt synes håpløst.

Her er Mahsa Vahdats egne ord om denne innspillingen: “Dette albumet gir meg en ny mulighet til å reflektere og utfordre alt jeg bærer på av spørsmål, tvil, sensitivitet, drømmer og ønsker. Det hjemmet jeg har i min egen stemme er for meg verdens tryggeste sted, hvor jeg har alt i min egen hånd og hvor jeg ikke er redd for å avsløre mine mest intense og dypeste følelser».

Samtidspoetene som er representert på dette albumet er Simin Behbehani, Ahmad Shamloo, Forough Farrokhzad, Nima Youshij og Mohammad Ibrahim Jafari.

Albumets musikk ble skapt de seneste årene mens Mahsa og Atabak har virket og oppholdt seg i ulike land hvor musikken deres har vært etterspurt av samarbeidspartnere, arrangører og publikum. Deres skaperkraft og varige samarbeid har blomstret i Tehran, Oslo, Shahmirzad, Berkeley og San Francisco.

De fleste av Mahsas utgivelser har blitt spilt inn i Norge, Det skjedde i fjor da hun laget den kritikerroste plata «Placeless» sammen med Kronos Quartet og søsteren Marjan Vahdat, og det skjedde også med “Enlighten the Night”.

Tre norske musikere: pianisten Tord Gustavsen, bassisten Gjermund Silset og trommeslageren Kenneth Ekornes har alle spilt sammen med Mahsa tidligere, og på hennes nye album skaper de et poetisk og vakkert landskap rundt Mahsas sterke og ekspressive stemme. Iranske Shervin Mohajer dukker også opp med sin kamancheh på et av sporene.

Innspillingen ble gjort i Kulturkirken Jakob i Oslo av Martin Abrahamsen og produsert av Erik Hillestad i samarbeid med Atabak Elyasi.

Del utgivelse