Nelia Safaie, Iransk sanger og låtskriver, synger sanger fra stillhetens land på sitt debutalbum, «Songs from Lands of Silence».

Albumet har blitt et sterkt vitnesbyrd om håp og lys mot en mørk bakgrunn. Nelia har skrevet de fleste av sangene selv. Tekstene handler om forventninger til en ny morgen med rene elver, fruktbare enger og bølger av lys, og om lengselen som alltid fyller oss alle.

Nelia Safaie er en av den kjente artisten Mahsa Vahdat’s studenter. Nelia deltok med to sanger på prosjektet «Songs in the Mist» i 2016, hvor også mange andre av Mahsa Vahdats studenter var med, blant dem Ooldouz Pouri som slapp sitt debutalbum i 2018.  De to sangstudentene deltar i et langsiktig, pedagogisk program med utgangspunkt i persisk vokalkunst som Mahsa har bygget opp gjennom mer enn 20 år som lærer og mentor for en rekke elever. Gjennom de siste årene har Kirkelig Kulturverksted (KKV) støttet dette arbeidet på flere måter med finansiell bistand fra Utenriksdepartementet. Platene til Nelia Safaie og Ooldouz Pouri som begge utgis av KKV, er resultater av dette arbeidet. De representerer viktige karrieresteg for artistene. På plateomslaget skriver Nelia dette som et forord:

Jeg kjærtegner ditt mørke hår

Vennlig, med tålmodighet løser jeg flokene

Du er i armene mine, forherdet av tårer på kinnet, du hviler full av sorg

Og jeg steller til en fest for å gjøre deg lykkelig

Dette er alt jeg kan gjøre:

Å invitere verden en dag til å skue inn i din skjønnhet

Mitt land!

Mest umiddelbart leder albumtittelen og forordet tankene hen til kvinnelige sangeres situasjon i Iran, der det er forbudt for dem å synge solo. Men den kan også ha et videre sikte enn som så. Det kan dreie seg om marginalisering og tilsidesettelse i et mer eksistensielt perspektiv, et tema som angår mange mennesker i vår tid, hvor voldsomme og dramatiske endringer for menneskelivets forutsetninger kan gjøre noen og enhver både taus og motløs. Her er et utdrag fra en av tekstene til Nelia i norsk oversettelse:

Jeg kommer fra et gammelt land, fullt av stillhet,

Kommer med et hjerte fullt av ord

fra stille og sorgfulle veier, fra elskede fjell.

Forbli et gammelt, tålmodig land, du mitt Iran.

Vis ditt ansikt til verden. Morgenen kommer, og den er vakker.

Husk at fra langt av sted kommer jeg en gang tilbake til deg og påkaller smilet ditt.

Og i en egen sang hyller hun den legendariske kvinnelige musikeren Nakisa som levde i det førislamske Persia:

På lerret maler jeg min egen Nakisa i rødt, og mitt hår i sort

Så ber jeg lidenskapsfullt om kjærlighet

Når solnedgangens lys er festet til lerretet, blir jeg stille

Da skaper jeg min egen Nakisa

De fleste av sangene på albumet er skrevet av Nelia Safaie. Tre av sporene er folketoner fra Nord-Iran, fra området ved Kaspihavet. Nelia synger og spiller strengeinstrumentene setar, tar og baghlama på debutalbumet sitt. Dessuten medvirker norske Gjermund Silset på bass og Kenneth Ekornes på perkusjon og tyrkiske Emre Sınanmış på duduk. Innspilling og miks ble gjort av Erik Hillestad i Maridalen kirke. Nelias læremester Mahsa Vahdat har produsert platen sammen med Erik Hillestad.

Om Nelia Safaie:Nelia er født i 1977 i Gorgan i Iran hvor hennes foreldre fremdeles bor.Hennes far var leder av et postkontor, moren gymnastikklærer. Faren lærte henne å spille santoor og fiolin. Da hun ble 15 tok hun undervisning i instrumentet tar og har siden det arbeidet med musikk i mer enn 20 år. For 10 år siden flyttet hun til Tehran fordi hjembyen var konservativ i forhold til musikkutøvelse. I 2009 begynte hun som vokalstudent hos Mahsa Vahdat og seinere hos Hamidreza Noorbarj. Samtidig tok hun timer hos Hossein Alizadeh (tar og komposisjon), Keyvan Saket, Fariborz Azizi og Zeidollah Toloei (tar). Hun er autodidakt på Setar og Baghlama som begge er persiske strengeinstrumenter som er i slekt med tar.

Del utgivelse