I disse tider med økte motsetninger mellom politiske ledere I USA og Iran, går Kronos Quartet og Mahsa og Marjan Vahdat motsatt vei.Deres samarbeid om en albumutgivelse viser hvordan musikk og poesi kan skape et felles grunnlag basert på humanistiske ideer på tvers av kunstige fiendelinjer mellom folkeslag.

Albumet «Placeless» inneholder 14 melodier komponert av Mahsa Vahdat til klassiske dikt av Hafez og Rumi og iranske samtids poeter som Forough Farrokhzad og Mohammad Ibrahim Jafari. Diktene er fra et tidsspenn på 800 år. Men selv de eldste av dem er overraskende relevante for vår egen tid hvor forståelsen av at menneskehjertet er det samme uavhengig av tid, sted og kultur er viktigere enn noen gang.

Tittelen «Placeless» er hentet fra et av Rumi’s dikt fra 1200-tallet:

I am not from the East, nor from the West

I am not from the land, nor from the sea 

I am not from the world, not from beyond

My place is placelessness. My trace is tracelessness.

 Fire komponister har arranger sangene for strykekvartett og vocalist. Arrangørene er Sahba Amenikia (Iran/USA), Aftab Darvishi (Iran/Nederland), Jacob Garchik (USA) og Atabak Elyasi (Iran).

Som en kommentar til nyutgivelsen sier David Harrington, Kronos’ leder: – Det vi alltid prøver er å lære så mye vi kan, og når vi gjør innspilling og opptrer sammen med Mahsa og Marjan, lager vi iblant lyder og uttrykk vi aldri har hørt fra instrumentene våre før.

-Denne innspillingen er en milepæl for oss, repliserer Mahsa Vahdat. -Våre liv er i konstant endring i forhold til tid og sted. Vårt hjem og vår tilhørighet er over hele kloden. Ved å utøve dikt fra persisk poesis klassiske æra har vi kommet stadig nærmere å finne en organisk forbindelse mellom det vi uttrykker gjennom vår kunst og den måten vi lever på.

Kronos Quartet har 45 års karriere bak seg som kvartett, med et modig og utrettelig arbeid for å søke nye musikalske erfaringer gjennom å stadig samarbeide med nye komponister og artister. Mahsa og Marjan har i 25 år hatt en innovativ holdning i sin søken etter å gi persisk poesi og musikk stadig nye uttrykk i samarbeid med enn rekke musikere fra mange land både i egen og andre verdensdeler. Den samlede erfaringen samarbeidet mellom Kronos og de to persiske sangerne bygger på gir det nye prosjektet stor rikdom og dybde.

Albumet ble produsert av Erik Hillestad fra KKV som også sto bak det kjente albumet «Lullabies from the Axis of Evil» i 2003 hvor Mahsa og Marjan Vahdat også tok del. Det albumet ble en start på et langvarig samarbeid som har ført til at Hillestad har produsert alle seinere utgivelser med de to iranske søstrene.

KKV er svært stolt over å kunngjøre at albumet «Placeless» med Kronos Quartet, Mahsa og Marjan Vahdat har oppnådd følgende plasseringer på de internasjonale World Music Charts for 2019:

Beste transregionale album 2019 på Transglobal World Music Chart (Internasjonalt nettverk av musikk-kritikere)

Nummer 1 på Mixed World Music Charts (Nederland)

Nummer 1 av 746 nominerte album for 2019 på World Music Charts Europe (Tyskland):

 

 

Platekompaniet          CDON

Del utgivelse