Moenjes debutalbum «Klarvær» er et lekent samarbeidsprosjekt i grenselandet mellom joik og pols.Bandets to frontkvinner er Marja Mortensson, har sin bakgrunn fra sør- og umesamisk joiketradisjon, og Hilde Fjerdingøy har sin bakgrunn fra tradisjonsmusikken på Helgeland i Nordland.

Disse tradisjonene utgjør grunnstammen i gruppens musikalske uttrykk, samtidig som musikerne i Moenje komponerer slåtter og joiker som framføres side om side med det tradisjonelle materialet. Moenje legger vekt på den røffe rytmikken og særegne tonaliteten som finnes i tradisjonsmaterialet.

Den norske og den samiske folkemusikken har eksistert side om side i århundrer. Joik og pols har tidligere sjelden vært blandet, men de er gamle omgangsvenner på Helgeland og i Trøndelag. På svensk side av grensen ble dette tydeligst inkarnert i Lapp-Nils fra Jämtland (1804 -1870), en legendarisk spellemann som har etterlatt seg en hel musikktradisjon og virket på begge sider av riksgrensen.

Moenje er inspirert av Lapp-Nils og av de mulighetene som ligger i samspill mellom joik og slåttemusikk fra Helgeland. Et av albumets ti spor er bygget på en av slåttene etter Lapp-Nils.

Moenje er et sørsamisk ord for klarvær. Som en vind feier dette ensemblet til side skyer og tåke av undertrykkende fornorskingsprosesser og gammel splitt-og-hersk-politikk. I et åpent musikalsk landskap leiker de fram en vev av tonetråder fra begge tradisjoner.

I tillegg til Hilde Fjerdingøy (torader) og Marja Mortensson (joik) består Moenje av Jo Einar Jansen (feler), Fredrik Luhr Dietrichson (kontrabass) og Øystein Aarnes Vik (trommer).

Moenjes debutalbum er støttet av Norsk Kulturråd og Fond for Lyd og Bilde, og er innspilt i Kulturkirken Jakob i Oslo. Produsent for innspillingen er Erik Hillestad,

Del utgivelse