Rim Bannas testamente.Den palestinske artisten Rim Banna fra Nasaret etterlot seg et nesten helt ferdig siste album.Checkpoint 303 og produsenten Erik Hillestad la siste hånd på miksen samme uke som Rim døde.

Den høyt elskede og respekterte artisten rakk å skrive sin takkeliste til coveret og godkjenne tittel og design og høre de fleste av de ferdige miksene før hun måtte gi tapt.

Det nye albumet heter «Voice of Resistance» og består av dikt skrevet av Rim Banna selv. Temaet er motstandskamp mot okkupasjon av kropp og land. På platen medvirker det palestinsk/tunisiske technobandet Checkpoint 303 og Bugge Wesseltoft. Rim Banna mistet det ene stemmebåndet de siste to årene av sitt liv. På sin nye plate fremfører hun diktene for det meste som «spoken word».

Den musikalske bakgrunnen består blant annet av lyd som er generert fra scannede fotos av Rim Bannas hode, hjerte og strupe. Sammen med et drivende elektronika-komp utgjør dette et kontrapunkt til Bugge Wesseltofts kraftfulle og poetiske frie pianoimprovisasjoner. Det hele omgir Rim Bannas manende og intense stemme som er produksjonens definitive sentrum.

Rim Banna, også kjent som «Palestinas Stemme», døde i lørdag 24. mars 51 år gammel, etter ni års kamp mot brystkreft. Hun vil bli husket for sin uttrykksfulle vokalkunst og sin utrettelige kamp mot Israels okkupasjon og undertrykkelse av hennes folk.

Rim Banna fikk et spesielt forhold til Norge gjennom sitt langvarige samarbeid med Kirkelig Kulturverksted som begynte i 2003 med platen «Lullabies from the Axis of Evil». Der deltok hun i duetter med Kari Bremnes og Anisette fra The Savage Rose. Samarbeidet ble fulgt opp av en serie solo album hvor Banna samarbeidet med norske musikere, blant annet Tord Gustavsen og koret SKRUK, gitaristen Eivind Aarset og pianisten Bugge Wesseltoft. Platene vakte internasjonal oppmerksomhet, og Rim Banna ble et ikon for hele den arabiske verden, særlig i forbindelse med «den arabiske våren» etter 2011.

Banna ble internasjonalt kjent som «Palestinas stemme». Hun fikk palestinsk diplomatpass og kunne derfor på tross av at hun bodde i et land som ble boikottet over alt i Midtøsten, delta på en rekke store solidaritetskonserter i Kairo, Amman, Tunis og Beirut i årene som fulgte de arabiske opprørene.

I 2016 mistet hun det ene stemmebåndet som følge av kreftbehandlingen. President Abbas erklærte da at alt skulle gjøres for å hjelpe Rim Banna til å få igjen stemmen, og de palestinske selvstyremyndighetene ville dekke sykehusregningene. Stemmen ble bedre, men gjenvant aldri sin gamle prakt.

Del utgivelse