Gitar og orgel lager julestemning i katedralen.På «Natt i Desember» fornemmer vi dybde og høyde i så vel akustikk som musikk.Kjente toner til barnet i krybben kjærtegner vegger og hvelv i mektige Haderslev domkirke.Det er en atmosfære av natt og fred over utgivelsen.

Iver Kleive (orgel) og Knut Reiersrud (gitarer og oud) har mange års erfaring med å lage mektig lyd i katedraler.

 

Mange husker deres utgivelser «Blå Koral», «Himmelskip» og «Nåde over Nåde» som vakre bautaer over den langvarige sivilisasjonskollisjonen mellom europeisk kirkemusikk og afroamerikansk rytmikk og tonefølelse. De tre platene ble innspilt i Odense Domkirke på Fyn. Nå er jule-versjonen av det samme, med stemningsskapende versjoner av velkjente julesanger her. Duoen har denne gang flyttet til Haderslev på Syd-Jylland hvor Marcussen Orgelbyggeri har installert ett av sine flotteste instrumenter i byens katedral. I dette orgelet dominerer de varme og sødmefylte strykestemmer mer enn i Odense, men kvaliteten er av samme karat.

På repertoaret står blant annet «Kling no klokka», «Deilig er jorden», «Stille natt», «Jeg synger julekvad» og «Jeg er så glad hver julekveld». Den nyskrevne «Minne om en svunnen jul» av Iver Kleive og en jiddisk folkemelodi som her har tittelen «Desember i Praha» har også fått plass på denne nye juleutgivelsen fra Kirkelig Kulturverksted. Lyden er ved Alf Christian Hvidsteen og produsent er Erik Hillestad.

Noen kilometer utenfor Haderslev ligger landsbyen Christiansfeld hvor Kleive og Reiersrud bodde under opptakene i september. Landsbyen er kjent som tilholdssted for Gråbrødremenigheten, som ble grunnlagt av nederlandske hernhuttere som flyttet hit på 1700-tallet. De har spesialisert seg på å lage en helt spesiell julestjerne som er avbildet på den nye platens forside.

Del utgivelse