Ida Maria går til rockens vugge: Amerikanske spirituals.

Etter noen turbulente år er Ida Maria endelig hjemme i Norge. Hun har turnert verden rundt og delt scener med noen av poulærmusikkens største artister. Det første året etter hjemkomsten ble begivenhetsrikt: Ida Maria ble politiker (sitter i kommunestyret i Nesna for MDG) , deltok i flere TV-programmer, bl.a. Skavlan nå i vinter, og ble mor for første gang i februar!

Da hun sist sommer bidro med en låt på Kirkelig Kulturverksteds plateprosjekt «Fabler om en Åpen Kirke» ble det starten på virkeliggjøringen av en drøm hun lenge hadde hatt, nemlig å gå tilbake til rockens vugge: amerikanske spirituals.

Ida Maria fant fram noen glemte skatter fra et helt spesielt segment av den amerikanske arven. Hun gravde i litteraturen og fant innspillinger på 78-plater av sanger som uttrykker de nakne og destillerte tros- og livserfaringene til svarte amerikanere fra 1800- og tidlig 1900-tallet.

De fleste av sangene hadde verken platas arrangør og pianist Kjetil Bjerkestrand eller produsenten Erik Hillestad hørt før, til tross for at begge mente å ha svart belte i den vestlig-kristne sangtradisjonen. Skattejakten resulterte i albumet med den passende tittelen «Scandalize My Name» hvor Ida Maria synger amerikanske spirituals, respektløst omgitt av Erland Dahlens sag og perkusjon, Geir Sundstøls ymse strengeinstrumenter og Kjetil Bjerkestrands husorgel og diverse tangenter.

Dette er sanger om menneskeverd, frihet og håp. De lyser mot et bakteppe av fornedrelse og fattigdom. Opprinnelsen er slaveri og utbytting, viktige forutsetninger for Amerikas rikdom og verdenshegemoni. Noen bygget sin makt og velstand på å undertrykke de som først sang disse sangene, og på arbeidskraften til foreldrene og besteforeldrene deres. Sangenes oppriktighet og den trass og kjærlighet som de utstråler gjorde dem til hjørnesteiner i den vestlige populærmusikkens historie.

I dag treffer de samme sangene oss med fornyet aktualitet mot et nytt bakteppe: Mennesker over store deler av kloden bryter opp fra en systematisk global urettferdighet som har vært med på å skape Europas og Nord-Amerikas velstand. Familier og enkeltpersoner legger ut på farefulle reiser mot et tryggere liv i land som har blitt rike på bekostning av forfedrene deres.
”Scandalize my name” er innspilt i Maridalen Kapell i Oslo.

Del utgivelse