Ferhat Tunç’s nye album “Kobani”er en sterk inspirasjon for frihetselskere i og omkring Tyrkia.

Ferhat Tunç er en sanger med et sterkt engasjement for alle folkegrupper som bor i og omkring Tyrkia. På dette prosjektet viser han sin solidaritet med kurdere, yazidier og armenere. Det gjør han ved å formidle historiene deres gjennom selvskrevne sanger. Historier om folkemord, likvideringer og fordrivelser, men også om heltene deres, om håpet deres og om den kulturelle rikdommen de fyller Tyrkia og nærområdene med. Ferhat mener at det er viktigere enn noen gang å fastholde at Tyrkia er et multikulturelt samfunn. Tittelen ”Kobani” som er navnet på en by som kurderne erobret tilbake fra IS, har i seg selv et budskap om hvor viktig det er å forsvare den dyrebare og ofte truede friheten og kulturen i hele området.

Kobani er et dynamisk verdensmusikk-album med elementer av tyrkiske og kurdiske tradisjoner, innrammet av stilarter fra vestlig singer-songwriter, pop og rock. Mari Boine deltar som duettpartner på en kurdisk sang. Hennes medvirkning er symbolsk, ettersom hun representerer en skandinavisk minoritet som har en historie ikke ulik den kurdiske.

Knut Reiersrud er medarrangør og bidrar på diverse gitarer. Fra Norge medvirker også Rune Arnesen på trommer og Øyvind Kristiansen på piano, samt det nystartede koret ”Josefines elskere” fra Oslo. De øvrige musikerne er fra Tyrkia, blant annet: Ertan Tekin på Duduk, Eyup Hamish på ney og Alp Dogan Tureci på perkusjon og trommer, samt et 12-manns strykeorkester.

Ferhat Tunç har også selv erfart hva frihetskjempere i området har måttet gjennomgå. Han betaler en pris for å stå fast i sin solidaritet og ved å bære armenere, kurdere og yazidiers rop i sine sanger, blant annet ved flere ganger å ha blitt varetektsfengslet, forhørt og rettsforfulgt. Nylig fikk han en betinget årelang fengselsstraff.

”Kobani” er den andre plata KKV utgir med Ferhat Tunc. Den forrige var «DERSIM-Suvare Kirmanciye’ (2012), hvor han beskrev folkemordet på kurderne i 1938.

Det nye albumet er innspilt i Istanbul og Oslo av Martin Abrahamsen, mikset av Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studio og produsert av Erik Hillestad.

Del utgivelse