Samtidig som forskerne oppdager at Svalbard er jordens tydeligste symptombærer for klodens voksende klimaproblemer utgir Svalbard Kirkes Trio et album med sanger som setter Arktiske temaer på dagsorden.

“Verden trenger et kaldt Arktis. Vi gleder oss med kuldegradene. Det er ikke svart. Selv i mørketiden er det lys. Livet i møte med elementene er sårbart, men samtidig sterkt”.

Slik formulerer trioen seg med Svalbard-presten Leif Magne Helgesen i spissen. Han har skrevet tekstene til sangene. På albumet danner de en messestruktur som har fått tittelen “Det blå loftet”. De andre medlemmene i trioen heter Espen Klungseth Rotevatn og Turid Sørensen. Begge disse har skapt melodiene til prosjektet.

Albumet er innspilt i Gruve 3 på Svalbard, en nedlagt kullgruve eid av Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

Utgivelsen er produsert av Erik Hillestad og med Martin Abrahamsen som lydmann. Stemningen i produksjonen er preget av innspillingsstedet med perkusive lyder fra gruvedriften og atmosfære av issmelting og fjerne lyder fra gruvegangene. På sett og vis er dette en viseplate, men dramatikken i de djerve arrangementene som er improvisert frem, og innslagene med latin og messe-sang løfter det hele inn i en atmosfærisk verden som det vanskelig å båssette.

De fleste musikerne som akkompagnerer trioen har en tilknytning til Svalbard. Vi møter Jovna Zakharias Dunfjell på Hammond B3. Han er også organist i Svalbard kirke. På gitar og mandolin hører vi Trond Breen, på tuba: Stein Erik Tafjord, på trommer og perkusjon: Finn Sletten, på torader: Hilde Fjerdingøy, på banjo: Sveinung Lystrup Thesen og på trompet: Hans-Gunnar Skreslett. I tillegg medvirker Store Norske Mandskor med sin dirigent: Espen K. Rotevatn som altså også er et av medlemmene i Svalbard Kirkes Trio.

Del utgivelse