- Jeg går med en følelse av ubehag, av at noe skurrer, men at alle bare unnlater å snakke om det. Vi tviholder på at alt skal være som før. Jeg ville se noen ubehagelige sannheter i øynene, dvele ved dem og skrive om dem.  

Dette sier Live Maria Roggen om sitt nye album, ”Apokaluptein”. Tittelen betyr ”avdekking”. Denne vulkanen av en CD rommer et timelangt verk med Live Maria Roggen (vokal, tekst og musikk), Eivind Lønning (trompet), Lene Grenager (cello), Hilmar Jensson (gitar), Sondre Meisfjord (bass og vokal), Audun Kleive (trommer).

Live Maria Roggen er alt nominert til Edvard-prisen for tekstene. ”Apokaluptein” var et bestillingsverk til Vossajazz i 2015. Hun er kjent som vokalist i jazzbandet Come Shine, og har vært en av drivkreftene i vokalensemblet Trondheim Voices. I tillegg utgjør hun sammen med pianist Helge Lien duoen Live&Lien. Live Maria Roggen har mottatt en rekke priser og utmerkelser. Hennes første og hittil eneste soloutgivelse «Circuit Songs» (2007) vant Spellemannprisen i åpen klasse.

Blant temaene som berøres gjennom det ytterst dynamiske og kraftfulle verket ”Apokalutptein” er klimaendringer, folkevandringer, grådighet og kjærlighet. Men ikke et eneste øyeblikk gir Live Maria Roggen lytterne følelsen av å bli utsatt for propaganda eller ferdige svar på de store spørsmålene hun tar opp. Snarere er nerven i musikken og den hudløse formidlingen en åpenbaring av sårbare flater og vår egen svakhet og fornektelse i forhold til omgivelser vi prøver å holde på avstand.

”Apokaluptein” er innspilt i Kulturkirken Jakob i vinter og produsert av Live Maria selv i samarbeid med lydmannen Martin Abrahamsen. Den utkommer på Kirkelig Kulturverksted 5. august og skal fremføres på Olavsfestdagene i Trondheim (Dokkhuset) den 1. August.

LYTT til 2 spor fra CDen

Les anmeldelse i Klassekampen Terningkast 5

Les anmeldelse i Dag og Tid

 

Del utgivelse