Checkpoint303 - The Iqrit Files

”The Iqrit Files” – CD og utstilling om en fortiet katastrofe

Den palestinske flyktningleiren Yarmouk i Syria er et dobbelt helvete. De er omringet av Assads styrker, og inne i leiren herjer IS (Den islamske staten). Gjennom CD-prosjektet «The Iqrit Files» og utstillingen «Ikrits Ansikter» setter Kirkelig Kulturverksted søkelyset på bakgrunnen for at slike leirer eksisterer.

«The Iqrit Files» er en CD-plate med elektronikakollektivet Checkpoint303 og sangere oppvokst i den tvangsfraflyttede landsbyen Iqrit i Galilea. Sangerne Jawaher Shofani, Wardeh Sbeit og Jihad Sbeit beskriver hva som skjedde da israelske soldater kom i 1948 og gjorde dem hjemløse og ødela landsbyen deres. Opptakene er gjort i ruinene, og Checkpoint303 har rammet stemmene inn i et landskap av elektronikk, oud, piano og arkiverte ytringer fra den politiske scene.

CD’en slippes den 15. mai, dagen palestinerne markerer Nakba – «Katastrofen».

«Ikrits ansikter» er en utstilling i Kulturkirken Jakob 11.-16. mai som viser fotografier av Stig Indrebø– og videoverk av elektronikaartisten SC Mocha fra Checkpoint303. Alt har utgangspunkt i ruinene av landsbyen Iqrit. Utstillingen er støttet av Fritt Ord.

Den 15. mai arrangeres samtalekveld kl 19.00 i utstillingslokalene med Rim Banna fra Nazareth i Galilea, medprodusent for CD’en, og med SC Mocha: «Fortellingene som druknet i ekkoet av en europeisk tragedie».

Nakba er den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinerne i tiden omkring dannelsen av staten Israel i 1948. 360 palestinske landsbyer ble tvangs-evakuert og tatt eller jevnet med jorden og 900.000 mennesker ble drevet på flukt til leirer i Libanon, Syria, Jordan og Vestbredden. Yarmouk-leiren vokste fram i Damaskus som en konsentrasjon av palestinere som hadde flyktet fra evakuerte landsbyer i 1948.

Det israelske narrativ har vært at flukten skjedde på oppfordring fra arabisk lederskap mens israelske ledere oppfordret palestinerne til å bli. Men historikere har senere avdekket at israelske militære bedrev etnisk rensning i palestinske byer og landsbyer.

En av disse var Ikrit som lå nær den Libanesiske grensen. I november 1948 ga Israelske militære de 500 innbyggerne beskjed om at de måtte midlertidig evakueres, men at de etter to uker ville kunne flytte tilbake igjen. Dette løftet ble aldri oppfylt. Byen var avsperret til den ble jevnet med jorden på juleaften i 1951. Den eneste bygningen som ble stående igjen, var kirken. I dag ser man de gamle veiene som etterkommere etter de som ble fordrevet har ryddet, og kirken står der fremdeles. Det samme gjør gravplassen ved foten av det fjellet Ikrit lå på. Der begraver noen av dem fortsatt sine døde. En del unge etterkommere av innbyggerne i Ikrit har nylig forsøkt å re-etablere seg mellom ruinene. Det tillater ikke Israelerne. Ikrit-folk pleier å si at «de tillater ikke at vi lever i Ikrit, men vi har fortsatt lov til å dø der».

Videoer (YouTube):

Come Back Home, All Refugees // In 1948 // Fassalo Thobak

Omtale

A new way of hearing Palestine ( The electronic intifada)

The Guardian

Palestinians in Israel camp for Right of Return (Al Jazeera)

Utgir sanger fra ruinene (msn.com)

Klagesang over ødelagt landsby (Vårt Land, PDF)

«This is perhaps the most moving album I’ve listened to yet this year, and on so many levels it touches me deeply and feels very important».

http://lapkat.com/2015/05/24/spoken-word-beats-artistry-checkpoint-303-حاجز-

An Italian online magazine discussing the recent «Iqrit Files» release

http://www.osservatorioiraq.it/med-generation/paesaggi-sonori-sotto-occupazione-intervista-ai

Del utgivelse