Knut Reiersrud and Mighty Sam McClain - Tears of the world

Knut Reiersrud har nok en gang laget plate i samarbeid med den afroamerikanske souljuvelen Mighty Sam McClain. Dette er et soulalbum som til de grader går inn til kjernen av budskapet; rist av deg alle bekymringer med et enormt drivende band, og la sangeren kanalisere dine små og store sorger – ut av kroppen og til dit de hører hjemme, -til vårt menneskelige fellesskap!

Etter at Solomon Burke, Bobby Bland og Percy Slegde er borte, tør vi påståat Mighty Sam McClain opp til vår tid har vært helt enestående innen dagens deep soul. Og med Reiersruds rimelig potente band: David Wallumrød keys, Nikolai Hængsle Eilertsen bass, Bjørn Holm gitar, Andreas Bye trommer og saksofonisten Håkon Kornstad, kan det vel i grunnen ikke gå så galt. Det gjør det da heller ikke. ”Tears of the World” har blitt et særdeles hørverdig, innholdsmettet og givende album.

Vi skulle så gjerne ha ønsket at dette var alt å si om dette flotte albumet. Men så sørget skjebnen for at Sam ble rammet av slag i april i år. Og den 16. juni fikk vi det triste budskapet om at han gikk bort kvelden før. Den fantastiske soulartisten Mighty Sam McClain vil aldri igjen stå på en scene. Derfor utgis ”Tears of the World” som en hyllest til den musikken han dyrket og brakte videre gjennom et langt liv på den amerikanske blues-, gospel- og soul-scenen.

Mighty Sam McClain har blitt feiret som en av de største stemmene i sin sjanger, men han fikk også kjenne på kroppen hvordan det er å være en farget musiker i et USA som på ingen måte har lagt problemene med rasisme og sterke klassemotsetninger bak seg.

Kirkelig Kulturverksted utgir ”Tears of the world” som en hyllest til Mighty Sam McClains vokalkunst og til et langvarig samarbeid mellom to artister som på hvert sitt kontinent er kjent og bejublet for sine tydelige signaturer innen samme sjangere. Samarbeidet begynte med ”Scent of Reunion” i 2009, en duettplate med Mahsa Vahdat og Mighty Sam McClain, der Knut Reiersrud var arrangør. Det fortsatte med ”One drop is plenty”, en duoplate med McClain og Reiersrud som kom i 2011.

Låtmaterialet på ”Tears of the world” er bredt i den forstand at her er nyskrevet musikk av Reiersrud/Wasserman sammen med «hidden treasures» fra  Sams musikalske liv. Det kuriøse høydepunktet er en desperat og dystopisk bluesversjon av Doris Days  Que Sera Sera.

Kirkelig Kulturverksted har inngått lisensavtale med det tyske selskapet ACT for alle land utenfor Norge for denne utgivelsen. Platen kommer bade som CD og LP – pluss en 7´´utgave av tittelsporet.

Videoer (YouTube):
Tears of the World

Anmeldelser:

,Hifi&Records

,ABS Magazine

,Lira

Vårt Land: Soulsamarbeid i siste liten

Tor Hammerø blog: Et fantastisk farvel

Stern (pdf)

Soulexpress

Blues and soul «A mighty album!» (pdf)

Deutchland radio Kultur: «An album with depth and persuasiveness.»

Good Times: «Jazz, Country and blues, modernized in a very own jazzy-bluesy way.»

Kulturnews. «A worthy legacy of one of the last, great voices of Blues»

NDR play jazz: «Album of the week. A summer album, that seems to have been made in the heat of the night.»

Radio Bremen: «Great, trans-atlantic fun.»

Rheinische Post. «A CD that makes you happy.»

WDR 3 «Resonanzen»: Album of the week. A great and comforting musical obituary.»

Radiolinker:

Deutchlandradio Kultur

Radio Bremen

Jamie Cullum played «Tears of the world» on his BBC Radio 2 show

Del utgivelse