Sondres bauta

Gjennom en karriere på over 40 år har Sondre Bratland gjort oss rikere med en stemme som blir edlere for hvert år, som en årgangsvin av ypperste klasse. Det meste av repertoaret hans er dokumentert på de 15 solo-albumene han har utgitt på Kirkelig Kulturverksted.

Nå har han samlet de mest etterspurte sporene på en bauta av en dobbelt-CD som har fått tittelen ”Gje meg handa di” etter den sangen som folk kommer langveisfarende for å høre ham synge. Utgivelsen organiserer stoffet hans på én CD med viser og én med salmer. Og for lytteren presenteres de her i kronologisk rekkefølge fra 1976 og fram til i dag.

Sondre Bratland er et ikon i norsk folkesang. Han er den sangeren som uten sammenlikning har opptrådt i flest kirker i Norge, og i tillegg har han gitt konserter på jazzklubber, kulturhus, festivaler, teaterhus, pub’er og kabarét-scener over hele landet. Han har brakt religiøs folkesang inn i de mest innrøyka og øl-stenkede buler og trukket visesang fra de øverste fjellbygder og innerste dalstrøk inn i katedralene våre. Han har blitt betrodd salmer og viser som ville gått tapt for ettertiden hvis ikke Sondre hadde brakt dem videre til oss, og han har nytolket kjente salmer så vi gjenoppdaget styrken og skjønnheten i dem.

To musikere går igjen de fleste av Sondres soloalbum: Iver Kleive (orgel og klaver) og Knut Reiersrud (gitarer). I tillegg møter vi interessante musikkprofiler som Einar Mjølsnes, Annbjørg Lien og Nils Økland (hardingfele og fele), Steinar Ofsdal og Per Egil Hovland (fløyter) Roar Engleberg (panfløyte), Paolo Vinaccia (perkusjon) og Sigbjørn Apeland (harmonium), for å nevne et lite knippe blant de mange musikerne som har deltatt på utgivelser med Sondre Bratland.

Del utgivelse