Sanger fra en stjålet vår

Midt under opptaktene til en ny Irak-krig synger amerikanske og arabiske artister duetter på en ny plate fra Kirkelig Kulturverksted. Prosjektet handler om den evige kampen for frihet. Den nye platen heter ”Songs from a Stolen Spring”.

Demonstrasjonene som vi i Vesten kalte ”Den Arabiske Våren” felte i 2011 flere statsledere. I land etter land fra Tunis i vest til Yemen i øst tok folk til gatene i et omfang som overrasket verden. Men i dag er det ikke lenger vårvinder som blåser over den arabiske verden. De som kjempet for frihet i Egypt og Tunis ville noe annet enn å se sine revolusjoner overtatt av islamister eller militære ledere. Men det var slike krefter som på kort tid stjal ”våren” ut av hendene på dem som begynte kampen.

Når folk krever frihet, fødes nye sanger. Vi så det under borgerrettighetskampene og fredsbevegelsene i USA på 60- og 70-tallet, da Jimmy Cliff skrev ”Many rivers to cross”, Richie Havens sang sin ”Freedom” og Elvis Presley framførte ”If I can dream”. Og vi har sett det samme under arabernes frihetskamper de tre siste årene. For å vise at kampen for frihet er den samme overalt og til alle tider, har produsentenErik Hillestad ført sammen amerikanske og arabiske artister og laget noen flettverk av kjente frihetssanger fra USA og nye sanger om samme tema skapt under de siste tre årene i Midtøsten.

Selv om en ny vinter nå har senket seg over det meste av den arabiske verden, så fortsetter sangene som ble skapt i Egypt, Tunis, Libanon, Syria og Palestina å gi næring til et håp om at frihet og likhet en gang skal erobres. I andre deler av verden har friheten vært et dyrekjøpt barn. Flere tilbakeslag har inntruffet før barnet står noenlunde støtt på egne bein. ”Songs from a Stolen Spring” er en hilsen fra en amerikansk frigjøringskamp som kan se tilbake på mange seire til en som fortsatt har ”Many rivers to cross”. Om slike kamper etterhvert flytter seg til parlamenter og rettssaler, så begynner de alltid på torget og i gatene. Og alltid har sangene en stor betydning for å mobilisere, motivere og bevisstgjøre folk om hvilke verdier som står på spill.

Artistene

På ”Songs from a Stolen Spring” møter Blind Boys of Alabama det revolusjonære Kairo-bandet Eskenderella. Singer-songwriter Tania Saleh fra Beirut synger sammen med blues- og gospelartisten Terry Evans, og countryrock-artisten Maria McKee har møtt fusion-bandet Massar Egbari fra Aleksandria. Palestinas mest kjente artist Rim Banna synger sammen med countryartisten Soozie Tyrell, Den egyptiske frihetssangeren Ramy Essam (som også har fått Freemuse Award), synger duett med soul- og gospel-legenden Mighty Sam McClain, og det unge talentet Lobna Noomene fra Tunisia deler spor med filmhit-dronnningen Lisbeth Scott fra Los Angeles. Vokalisten Glenn Tilbrook fra The Squeeze dukker også opp i selskap med den unge egyptiske stjernen Dina El Wedidi, og Ray Benson fra countryswing-bandet Asleep at the Wheel møter artisten Mounir Troudi fra Tunisia.

Bandet

Bandet som er med på samtlige spor og gjør disse nyinnspillingene til en enhetlig produksjon består av norske Knut Reiersrud (gitar, Fender Rhodes og autoharpe), newyorkeren Larry Campbell (pedal steel og fiolin), nordmennene Jørund Bøgeberg (bass) og Rune Arnesen (trommer). I tillegg medvirker en rekke musikere fra Midtøsten i spredt orden på oud, ney, perkusjon, fiolin og kanoon.

Prosessen

”Songs from a Stolen Spring” begynte med reiser i Midtøsten i 2012 og 2013. Produsenten Erik Hillestad dro fra land til land og møtte artister og ba dem finne hver sin amerikanske frihetssang å koble en av sine egne med. Så inviterte han i samarbeid med det amerikanske selskapet Valley Entertainment sangere fra USA til å delta. Et firemanns sterkt band under ledelse av Knut Reiersrud arrangerte og spilte inn et grunnkomp i Seaside Lounge i Brooklyn i samarbeid med en del av de amerikanske artistene. Deretter fulgte nye reiser til Midtøsten for produsent Hillestad, denne gang for å gjøre innspilling med sangerne derfra og med noen av deres egne instrumentalister. Platen ble til slutt mikset av Daniel Lerner i Rockit-Science i Los Angeles.

Sangene

Følgende frihetssanger er med på albumet:

Fra Amerika:

 • ”Freedom” (Richie Havens, urframført på Woodstock-festivalen i 1969)
 • ”Ol’ Mother Earth” (Tony Joe White)
 • ”Simple Song of Freedom” (Bobby Darin)
 • ”Get up, Stand up” (Bob Marley/Peter Tosh)
 • ”If I can dream” (Elvis’ superhit fra 1968)
 • ”Danger Zone” (Ray Charles)
 • ”Many Rivers to Cross” (Jimmy Cliff)

Fra Egypt:

 • ”A new beginning” (Eskenderella)
 • ”I still exist” (Massar Egbari)
 • ”Beyond these doors” (Dina El Wedidi)
 • ”Bread, freedom” (Ramy Essam)

Fra Tunis:

 • ”Once we were true rebels” (Mounir Troudi)
 • ”Once upon a time” (Lobna Noomene)

Fra Libanon:

 • ”Not a word was spoken” (Tania Saleh)

Fra Palestina:

 • ”Break your fears” (Rim Banna)


FXCD405

Songs from a stolen spring

6 sider digipack, 20 sider bok

EAN: 7041889640522

Anmeldelse i Sveriges Radio

«Betydelig symbol- og inspirasjonseffekt» – Vårt Land

Del utgivelse