Ny CD med Solfrid Molland og gatemusikanter i Oslo:
Musikken er mitt fedreland

Det finnes noen gatemusikanter som holder filharmonisk nivå i Oslo. En av dem er fiolinisten Valentin Vasile. Han er av rom-opprinnelse og er utdannet i Romania. Sammen med faren Gheorghe Vasile-Buzoiano (trekkspill) har han i en årrekke spilt på gata i europeiske byer. Artisten Solfrid Molland har invitert dem sammen med flere musikere og sangere med rom-bakgrunn til et å lage en CD som nå er utgitt og har fått navnet ”Musikken er mitt fedreland”.

Den nye CD’en er skapt og utgitt i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Bakteppet er et voksende nærvær av rom-folk i Oslo og ellers i Norge de siste årene. Solfrid har oppsøkt den lille rom-menigheten som holder til i Markus kirke. Flere av de vi ser sittende med kopp foran seg i Oslo sentrum vanker der, og er med i ”HjerteRom-koret”. Også de er med på den nye utgivelsen.

Produksjonen er en hyllest til styrke og spiritualitet i sigøynermusikken, og kjernen i repertoaret er tradisjonelle sigøynersanger. Men også enkelte norske referanser og kommentarer utgjør et rammeverk på utgivelsen. Aage Samuelsens ”Å Jesus du som fyller alt i alle” har her fått en eminent rom-fortolkning, og lyrikeren Øystein Wingaard Wolf har levert tekster som begynner og avslutter CD’en, med blant andre ”Jeg vil elske en fremmed før jeg skal dø”.

Prosjektet bragte Solfrid til Romania, sammen med fotografen Erlend Berge. Ideen har vært å dokumentere deltakernes bakgrunn og familiesituasjon og finne ut hvilken betydning deres virke i Norge har for familien i landsbyen de kommer fra. På omslaget til platen er dette fyldig redegjort for med fotos og intervjuer. En liten legende gjengitt i booklet’en forteller hvordan musikken er blitt rom-folkets fedreland. Og her blir også Kirkens Bymisjons arbeid blant fattige tilreisende blir fyldig presentert. Platen ble spilt inn i Tøyenkirken, Bymisjonssenteret i Oslo

Solfrid Molland (sang/ piano/ trekkspill)

Gheorghe Vasile-Buzoiano (sang/ trekkspill)

Valentine Vasile (fiolin)

Ion Cantaragiu Rasturnel (saxofon)

Gjermund Silseth / Lars Tormod Jenset (kontrabass)

HjerteRom-koret.

 

Om noen av musikerne:

Solfrid Molland er pianist, sanger og komponist. Solfrid vokste opp med russisk folkemusikk og sigøynermusikk noe som preger hennes konserter og komposisjoner. Hun har reist gjennom Europa som gatemusiker med sitt røde trekkspill. På reisene lærte hun sanger av romfolket og komponerte musikk til ulike katedraler. Denne musikken ble utgitt på CD: ”Katedral for Tapte Drømmer” ved Kirkelig Kulturverksted i 2011. Her satte hun et musikalsk og poetisk søkelys på Europas største minoritet, Romfolket. Den nye CD’en er en videreføring, men med fokus på gatemusikantene i Oslo.

Gheorghe Vasile Buzoiano er sanger og trekkspiller fra Romania. Han er sønnen til den kjente sangeren og fiolinisten Constantin Vasile og har spilt siden han var 11 år. Som tradisjonsbærer formidler han rommusikk med røtter tusen år tilbake i tid. Gheorghe har forsørget og gitt alle sine fire barn høyere utdannelse ved å være restaurantmusiker og gatemusiker. Han spiller konserter på restauranter i Romania og København, og han spiller på gata i Norge.

Valentin Vasile er fiolinist med klassisk utdannelse fra Musikkonservatoriet i Bucuresti i Romania. Fra han var seks år har han spilt rumensk sigøyner- og folkemusikk på konserter sammen med sin far, Gheorghe Vasile. Valentin var tidligere ansatt i symfoniorkesteret i Bucuresti, de siste årene har han arbeidet som frilansmusiker. Han har vært restaurantmusiker og spilt konserteri hele verden, også med Solfrid Molland Trio. Han opptrer som gatemusiker i Oslo med fast spillested utenfor Stortinget.

Del utgivelse