Coverforside

NRK-dokumentaren om Erik Hillestad, Skruk og Sangen fra katakombene ligger nå på nett: Underveis

”Sangen fra Katakombene”

Verdens eldste kirkemusikk er på vei tilbake til katakombene. Kristne i Midt-Østen er under press. En ny CD med SKRUK sammen med munker fra to av verdens eldste klostre formidler historier fra kirkens tilbaketog i sine tidligste kjerneområder og bringer kunnskap om en unik musikalsk verdensarv.

Jakobsliturgien, verdens eldste liturgi i kontinuerlig tradisjon er i ferd med å forsvinne som aktiv praksis. Den synges på Jesu eget språk; arameisk, og den lever fortsatt i noen få miljøer i Syria, Tyrkia og Libanon.

Det kjente norske koret SKRUK har i samarbeid med Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted skapt en kollasj av autentiske innslag fra liturgien og narrative sanger på norsk. Sangene gjengir dels metaforikk og trosuttrykk fra urkirken, dels forteller de om marginaliseringen og ekskluderingen den syriskortodokse kirken i vår tid er utsatt for.

På platen medvirker Fader Yokin Unval og andre munker fra de mer enn 1600 år gamle klostrene Mor Gabriel og Mor Augin i Sørst-Tyrkia. De tilhører den syrisk-ortodokse kirke som i dag er på full retrett på grunn av hardt press fra omgivelsene og massiv migrasjon til Europa og Amerika.

SKRUK under dirigenten Per Oddvar Hildres ledelse fremfører sanger fra den syrisk-ortodokse tradisjonen, arrangert av Siyavush Karimi og Henning Sommerro. Blant annet synger de Fadervår slik bønnen lød i Jesu munn. De norske tekstene er skrevet av Erik Hillestad. Dette er en plate som primært formidler vokalmusikk, men en duduk spilt av Shirzad Fataliyev skaper noen meditative ordløse episoder mellom sangene.

Programmet urframføres under ”Lyden av det hellige”/Oslo World Music Festival, 3.november kl 17.00 i Kulturkirken Jakob. Prosjektet er støttet av NORAD, Digni og Stefanusalliansen.

Sporliste:

1. Oshanno
2. Bønn for sta. Maria
3. Eremittene
4. Hymne
5. Tvilens og troens vugge
6. Påminnelse
7. Sakkeus
8. Kristi kropp
9. Morderens himmelferd
10. Mor Augin
11. Perledykkeren
12. Prefasjon og Sanctus
13. Dialog med Efraim
14. Teksresitasjon
15. Noas ark
16. Røkelsen
17. Steinene roper
18. Påminnelse 2
19. Sangen fra katakombene
20. Vår far

Del utgivelse