Coverforside  

Sølvguttene møter Tyrkias konge av sufimusikk: Kudsi Erguner.

Forestill deg en sverm av blå sommerfugler i flukt! Og at de setter seg på hver sin hvite blomst med gule, nykjemmede støvbærere! De er 80 i tallet, og uten hjelp fra photoshop eller andre digitale prosesser begynner de å synge hymner til livets og Skaperens pris. Flerstemt, rent, ryddig og til fagert akkompagnement av østavinden og trekkfuglene fra Anatolias daler. Omtrent slik lyder Sølvguttenes nye CD.

Sølvguttene har sammen med den tyrkiske fløytelegenden Kudsi Erguner og hans medmusikanter skapt et djervt musikalsk brospenn mellom tyrkisk tradisjonsmusikk og norsk kortradisjon. CD’en har fått navnet ”Pervane” – som er det tyrkiske ordet for sommerfugl.

I prosjektet blander Sølvguttene Henrik Wergeland- og Hans Nielsen Hauge-tekster med tyrkisk sufipoesi. Felles verdier er antihierarkisk religionsutøvelse og ekstatisk, eksistensiell poesi. Dette finnes i begge kulturer og kommer til uttrykk hos etterfølgere etter Rumi (som levde siste delen av sitt liv i Tyrkia) og hos Wergeland og Hauge. De to svært ulike norske åndshøvdingene er kanskje er det nærmeste man kommer sufisme på norsk.

Dette kulturelle bukkespranget finnes på Sølvguttenes ”Pervane”, som utgis i forbindelse med at den norske Kongen og Dronningen besøker Tyrkia i november. Sølvguttene opptrer i Istanbul den 6.november i forbindelse med statsbesøket.

På platen medvirker den legendariske tyrkiske musikeren Kudsi Erguner på ney (orientalsk fløyte), Bora Uymaz på vokal, Serkan Halili på kanoon (orientalsk harpe), Hamdi Akatay på perkusjon, Jo Fougner Skaansar på kontrabass og Andreas Utnem på flygel.

På repertoaret står ”Den prektigkledde sommerfugl”, ”Det første håndtrykk” og ”De tre” av Wergeland. Hans Nielsen Hauge er representert med salmen ”Jeg er hos Gud i nåde”, og fra tyrkisk side har Kudsi Erguner brakt inn et materiale av kjente og ukjente sufidikt, forfattet av bl.a. Rumi og Yunus Emre.

FXCD 394

Kirkelig Kulturverksted

2013

Hør Sølvguttene og Kudsi Erguner synge «Den prektigkledde sommerfugl» på Soundcloud

Sporliste:
1. Pervane / Sommefugl
2. Den prektigkledde sommerfugl
3. Høyere, dypere / Gerdaniye Ilahi – Severim ben seni
4. Jesus din søte forening å smake
5. Gule blomst / Segah Ilahi – Sordum sari cicege
6. De tre
7. Jeg ble til en sommerfugl / Sem-i ruhuna
8. Jeg er hos Gud i nåde
9. Jeg er sliten / Rast Ilahi – Beni Candan Usandirdi
10. Det første håndtrykk
11. Med Jesus vil eg fara / Ferahfeza Mevlevi Ayini (Selam-i salis)

EAN7041889639427 / 1XCD Digipack, FXCD394

Del utgivelse