Norge, mitt Norge…? Å velstand, velstand Ja vi elter dette landet

Åtte artister, anført av Valkyrien Allstars, Moddi og Solveig Slettahjell, har spavendt tekster og toner i den nasjonale sangskatten på ny CD som kommer ut 17.mai. Utgangspunktet er: Hva er ideen om Norge anno 2012?

Midt i den forestående nasjonale mai måned, rett og slett på selveste 17.mai, slipper Kirkelig Kulturverksted en ny CD/LP med nye versjoner av gamle nasjonale sanger. Det er ikke bare melodiene som har fått gjennomgå og blitt re-arrangert av Valkyrien Allstars, men også tekstene på ”Ja vi elsker”, ”Å eg veit meg eit land”, ”Norge, mitt Norge” og flere er til dels skånselsløst forandret, med utgangspunkt i at vi forstår noe annet med en nasjonalstat i 2012 enn vi gjorde på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, da de fleste av disse sangene ble skrevet. Eller gjør vi det?

Foruten Valkyrien Allstars som også er gjennomgangsorkester på hele produksjonen, deltar følgende artister: Moddi, Viggo Sandvik, Solveig Slettahjell, Aissa Tobi, Sudan Dudan, Trond Granlund og Oslo Fagottkor.

Plata utgis i anledning NOPAs 75 årsjubileum. NOPA er foreningen til Norske komponister og tekstforfattere. Følgende forfattere har levert nye bidrag til gamle melodier: Hans Rotmo (”Det stig av hav eit oljeland” m.fl.), Håvard Rem (”Deilig er Norden”), Gro Dahle (”No ser eg atter slike ostehyller” m. fl.), Jon Fosse (”Gode, gode venen min”), Ingvar Hovland (”Bli hos meg”) og Erik Hillestad (”Å velstand, velstand”). Sistnevnte forfatter er også ansvarlig for nye ord til nasjonalsangen, som i ny tapning heter ”Ja, vi elter dette landet”.

Kan vi snakke om å eie et land i en tid hvor mennesker har mange tilhørigheter og mange kulturer i blod og sjel?
Er et land fritt når grensene er stengt for de fleste?
Omfavner Norge mangfoldet når vi fører en streng innvandringspolitikk og ny teknologi hemmer livskraftig bredde i kulturlivet?

Disse spørsmålene reises gjennom denne innspillingen, som foregikk i den gamle stortingssalen på Bygdøy, i det rommet hvor ideen om Norge ble utmeislet i lovform i tiden 1814 til 1854

Albumet er en politisk brannfakkel i forhold til norsk identitet, samtidig som det anfekter troen på at kunst og spesielt musikk skal være gratis tilgjengelig for publikum over nettet. CD’en vil være i salg til en pris som ligger på det nivået en CD lå på i 1990. Den kan lastes ned låt for låt, men blir ikke lagt ut for strømming før ett år etter utgivelsen.

Artwork:

Cover

Booklet

Pressebilder:

Valkyrien (Foto Barbro Steinde) 10MB

Valkyrien 2 (Foto Barbro Steinde) 17MB

Moddi (Foto Barbro Steinde) 7MB

Solveig Slettahjell (Foto Barbro Steinde) 7MB

Viggo Sandvik (Foto Barbro Steinde) 6MB

Del utgivelse