FERHAT TUNC SYNGER OM TYRKISK OVERGREP MOT KURDERNE PÅ NY NORSKPRODUSERT CD

Kirkelig Kulturverksted feirer i år Music Freedom Day 3. Mars med en konsert med den kurdiske sangeren Ferhat Tunc i Kulturkirken Jakob. Konserten markerer samtidig utgivelsen av hans nye album ”Dersim – a Kirmanciye Lament” produsert av Erik Hillestad.

Ferhat Tunc er megastjerne i Tyrkia i singer-songwriter-tradisjonen. Han har en lang karriere bak seg med mange utgivelser på tyrkisk språk. Men morsmålet hans er kurdisk, og han har lenge ønsket å utgi et album som uttrykker noe om det kurdiske folks tunge historie i Tyrkia, hvor mange titalls tusen ble massakrert på 30-tallet. Fortsatt er det store begrensninger på bruken av det kurdiske språket i Tyrkia. Kurderne er en minoritet som har vært under stort press helt siden det ottomanske imperium raknet rundt første verdenskrig.

I landsbyen Dersim øst i Tyrkia ble over 80.000 mennesker massakrert i årene 1937 og 1938. Ferhat har blitt idømt en fengselsstraff på 6 uker for å ha fremført kurdiske sanger og snakket om Dersim-massakrene fra en scene i Diyarbakir. Det nye albumet inneholder sanger med tekster som er skrevet av folket i Dersim for å minnes de tragiske hendelsene. Melodiene er delvis tradisjonelle og delvis komponert av Ferhat Tunc.

Ferhat ønsket en vestlig distribusjon og utgivelse av det nye albumet og henvendte seg til KKV som er internasjonalt kjent for sitt engasjement for menneskerettigheter med prosjekter som ”Lullabies from the Axis of Evil”. For Ferhat Tunc handler dette naturligvis om å nå et internasjonalt miljø med sangene, men det hører også med til historien at det ikke er uproblematisk å utgi denne CD’en i Tyrkia.

På CD’en deltar Knut Reiersrud på gitarer. Han har også arrangert musikken. Rune Arnesen spiller trommer, og to tyrksike musikere deltar: På duduk: Ertan Tekin og på Tambur og Saz: Engin Arslan. Platen er innspilt i Istanbul og mikset i Studio Nordraak i Oslo. Ferhat synger alle sangene på sitt morsmål kurdisk. For å gjøre noe av historiefortellingen tilgjengelig for et internasjonalt publikum får enkelte av Ferhats nøkkelsetninger og refrenger et gjensvar på engelsk av et kor.

Når KKV har valgt å markere årets Music Freedom Day med en CD-utgivelse og releasekonsert med Ferhat Tunc, er dette en naturlig konsekvens av en langsiktig satsning på arbeid for menneskerettigheter, og av at Music Freedom Day er innstiftet av Freemuse, som i 2010 ga sin Freemuse Award til Ferhat Tunc. Han delte prisen dette året med iranske Mahsa Vahdat som KKV har gitt ut mange CD’er med.

Den nye CD’en til Ferhat Tunc er støttet av Utenriksdepartementet.

Pressebilder:

Ferhat Tunch

Ferhat Tunch 2

ENGLISH:

Language is the last shelter of communities in the face of extinction. People exiled from time, keep in their language the stories that have been dismissed by history. «DERSIM Kirmanciye Laments» collected in this album carries the last cries of the land of Kirmanciya Beleke (Alach-Elvan-Kirmanciye) which is also remembered as Dervish Land (Admission Land). It expresses the last cries of its dispersed people, the last laments resounding under the skies. Most of the laments in the album attempt to express the anonymous feelings during the 1938 slaughter, also called the Great Tertele (Genocide). The laments were published in Kurdish and English keep their secrets in their original language. They say that the mystery of a language is kept in the words that cannot be translated into other languages. If so, it is not the sound, but the ear that gives meaning to words. – Ferhat Tunç.

Del utgivelse