Sondre Bratlands nye juleplate dufter gran, halm og røkelse

Nesten alle julesangene på Sondre Bratlands juleplate går i dur og i tre-takt, og de fleste tekstene er på nynorsk eller dialekt. Han har valgt et repertoar som består av en halvpart klassikere – med ”Eg er så glad kvar jolekveld” og ”Det kimer nå til julefest” som typiske eksempler – og en halvpart nyskrevne sanger hvorav tittelmelodien ”Jol i mi song” av Annbjørg Lien og Sondre Bratland åpner hele plata.

Sondre Bratland har på sin nye plate skapt et lang mer intimt lydbilde enn på sin storslager fra 1992: ”Rosa frå Betlehem” som var spilt inn i fødselskirken i Det Hellige Land. Denne gangen er det bare tre mann i bandet. Vi møter Tore Bruvoll på gitar, banjo og mandolin, Sigbjørn Apeland på harmonium og piano og Nils Økland på feler. De tre musikerne beveger seg i grenselandet country og folkemusikk; litt svensk – norsk – irsk – amerikansk, og Sofienbergs kirkes dempede akustikk skaper en anelse himmel rundt et nært og varmt lydbilde. Det er nesten som om vi aner stjernene gjennom gluggen i taket på stallen, slik mange renessansemalere har fremstilt Jesu fødsel i Betlehem. Og den umiskjennelige duften av gran, halm og røkelse som fra en typisk norsk julefeiring blander seg inn og gjør sansebildet komplett.

På ett spor medvirker Sondres mor i et arkivopptak fra NRK.

På omslaget uttrykker Sondre seg slik om innspillingen:
”Bilethoggar Anne Grimdalen blei ein gong spurd av ein journalist om det var slik at ho var pinsevenn – ja, svara Anne –eg er jolevenn, påskevenn og pinsevenn.

I joletida likar eg å synge songar som evner å syne litt meir av kven Jesus var i tillegg til det vesle barnet i stallen i Betlehem. Dette livet som byrja så lite og verjelaust og kom til å bli noko av det som sterkast har påvirka tru og tanke i vår del av verden både for individuelle menneske og for samfunnet i det heile.”

«Sondre Bratland og hans musikere har rett og slett klart å skape en ny juleklassiker» (VG)

Hør utdrag fra platen her: «Eg er så glad kvar jolekveld»

Del utgivelse