En uttrykksfull musikk- og poesireise gjennom Polen med gruppen Karuzela der sangerne heter Jørn Simen Øverli, Tora Augestad og Joanna Lewandowska-Zbudniewek

Velkommen inn i et polsk univers hvor Gud serverer jordbæris og tilgir, klør seg på kronen sin, blir bedt om å ikke glemme menneskene, og om å gi dem mindre strevsomme fjell å bestige slik at hjertene kan bli rolige. Lær om morsom maskebruk i maskeraden, juvelene blant alle vakre ord, lykkestunder bak fasaden, grå klemmer med tristhet i og kroppsnære dresser i landet som er faren og moren og himmelen og helvete på jorden. Her er hodene fulle av smaragder og håndflatene som konvaller. Månemannen står opp tidlig og skjuler månen som henger over takene for at konene skal kysse mennene sine istedenfor å gå på månefangst. Rundt kjærligheten banker regnet på og der trives djevlene, mens madonnaene stiger på livets karusell med penselstrøk av Rafael og lever ut livet mens hestehovene sparker fra.

Denne CD’en inneholder fantastisk polsk poesi og musikk, skrevet de siste 30 åra, men blant mye annet er den også en snarvei til å bli bedre kjent med polakkene. Den inneholder mange av de viktigste sangene deres.

Jørn Simen Øverli har lenge arbeidet med å ”oversette kulturer” gjennom sangpoesi. CD’en «Den Røde Bussen» med gjendiktninger av Solidarnosc-sanger fra Polen kom i 1986. Både gjennom den og det store arbeidet hans med sanger av russeren Vladimir Vysotskij har mange norske platekjøpere blitt kjent med ham.

I gruppen Karuzela har Jørn Simen fått med seg det norske vokaltalentet Tora Augestad og den kjente polske artisten Joanna Lewandowska-Zbudniewek. Jørn Simen og Tora Augestad som lenge har hatt lyst til å gjøre noe sammen, dro i 2009 på jakt etter sanger i Polen. De tok kontakt med Joanna som fikk med sin mangeårige arrangør og saksofonist Grzech Piotrowski. Sistnevnte har spilt mye med bassisten Sebastian Wypych. Tora og Jørn Simen inviterte to av sine norske favorittmusikere Espen Leite Skarpengland og Pål Hausken til å bli med – og Karuzela oppsto.

Tekstene er gjendiktet av Jørn Simen Øverli. Platen er innspilt I Kulturkirken Jakob i februar i år, mikset i Studio Nordraak av Martin Abrahamsen og produsert av Erik Hillestad.

Del utgivelse