Beate S. Lech, religiøse folketoner, kvinner og Jazz på Svenska 

«Fingrane til morfar dansa leikent over tangentane. Han trødde fast og jamnt på pedalane. Pusta liv i instrumentet. Trøorgelet spreidde sin vemodig muntre klang rundt i stova. Eg sat med dokka mi på det mjuke vegg-til-vegg-teppet og kjente meg heime. – Slik starta denne kjærleiken.»

Jazzgruppa Beady Belles frontfigur Beate S. Lech har arvet en lidenskap for salmer og religiøse folketoner. Men hun synes det er en mannsdominert arena. I hvert fall når det gjelder dikterne.

Hvis man undersøker hvor mange prosent kvinner som står bak tekstene til våre kjente og kjære religiøse folketoner, kan man telle dem på mindre enn en finger. Dette ville Beate gjøre noe med. Hun gikk til tre kvinnelige lyrikere og ba om hjelp til å få skrevet nye tekster på nynorsk til gamle melodier som hun elsker, og resultatet er platen ”Min song og hjarteskatt” som i høst kommer ut på Kirkelig Kulturverksted.

“ Eg hadde lært meg det sjølv no.
Med ivrige barnehender
førte eg stiften varsamt bort på den roterande vinylplata.
Ein tom, knitrande pause.
Forventning.
Og så: ‘Jazz På Svenska’.
– Slik fortsette denne reisa.”

Beate S. Lech har også gjennom oppveksten fått et spesielt nært forhold til den legendariske platen ”Jazz på Svenska” som pianisten Jan Johansson og bassisten Georg Riedel spilte inn i 1964. Hun hadde lyst til å ta med seg noe av den samme estetikken inn i salmeprosjektet og fikk med selveste Georg Riedel som ble med i et spesialmøblert band for å akkompagnere og utfylle Beates tolkninger av de velkjente melodiene med nye tekster. Bandet teller for øvrig Erlend Slettevoll (piano), David Wallumrød (harmonium, Hammond B3, Prophet og Clavinet) og Knut Aalefjær (trommer). På innspillingen benytter Riedel den samme kontrabassen som han kjøpte i 1958 og som han seks år seinere brukte på innspillingen med Jan Johansson.

De tre lyrikerne Beate har involvert i prosjektet sitt er Marit Kaldhol, Hilde Myklebust og Bente Bratlund. I tillegg har hun benyttet dikt av sin avdøde mormor, Borghild Slettevoll. Beate har også selv skrevet en av tekstene og lar den avslutte plata.

Innspillingen av ”Min song og hjarteskatt” foregikk i Kulturkirken Jakob i Oslo noen dager i slutten av september. Erik Hillestad produserte og Martin Abrahamsen gjorde opptaket.

«Min song og hjarteskatt» ble nominert til Spellemannsprisen i kategorien «Viser» 2011.

Del utgivelse