Visjonær og storslagen ny plate med Susanne Lundeng.

Artisten, felespilleren og komponisten Susanne Lundeng tar på sin nye utgivelse ”Mot” en ny sving på sin uredde ferd gjennom sitt kosmopolitiske musikalske univers.

Susanne Lundeng er en musikalsk sensasjon i norsk sammenheng. KKV er stolte over å vært med henne på en reise hvor hun har sprengt mange grenser og funnet sin helt egne vei i grenselandene mellom folkemusikk og samtidsmusikk.

Vi har tidligere sammenliknet henne med argentinske Astor Piazzolla og sett Susannes arbeider som en norsk parallell til det han gjorde med tangoen. Og denne sammenlikningen stemmer bare enda mer med den nye plata ”Mot”. Gjennom 6 egne komposisjoner og en signert Rolf Wallin går hun dypere inn i felas uttrykksregister, og ved sitt samarbeid med Wallin, Håvard Lund og Bugge Wesseltoft og i samspillet med Bodø Sinfoietta, MIN ensemblet og Bjørn Andor Drage utforsker hun møtepunktene mellom det tradisjonsmusikalske og samtidsmusikken, og med jazzelementer som en antydende undertekst eller holdning.

Dette sier Susanne Lundeng selv om produksjonen: ”Det er nå i 2011 20 år siden jeg kom ut med min første cd, Havella, slåtter fra Nordland på solo fele. Jeg har alltid hatt en forkjærlighet til den nordlandske polsdansen, og den ligger i bunn for flere av slåttene på Mot, også i deler av samtidsverket Imella. På denne utgivelsen ønsker jeg blant annet å fremheve og utforska det frie og improvisatoriske felespillet mot de faste rammene i tradisjonen.”

Og om verket ”Imella” som varer i 21 minutter av platens totale spilletid på i alt 52 minutter sier komponisten Rolf Wallin bl.a. dette: ”Bodø Sinfoniettas bestilling på en felekonsert til Susanne Lundeng virkeliggjorde en drøm jeg har hatt lenge: å kombinere drivet og det direkte uttrykket i folkemusikken med den muligheten kunstmusikken har til å ta lytteren med på en reise i store og skiftende lydlandskap. Framfor alt har den særegne logikken en finner i melodikken og tonaliteten i mye av norsk felemusikk virket veldig nær noen av mine egne måter å komponere på. Det har vært veldig fruktbart å samarbeide med Susanne for å utforske ”territoriet mellom fiolin og fele”, og mellom to forskjellige tenkemåter innenfor samme instrument.”

Bugge Wesseltoft medvirker på flygel og harmonium, Bjørn Andor Drage på piano. Lundeng selv synger i tillegg til å spille fiolin, som er det bærende instrumentet gjennom hele albumet.

MIN Ensemblet teller seks strykere og klarinett. Bodø Sinfonietta dirigeres av Christian Eggen.

Opptakene er gjort av Are B. Simonsen og Håvard Christensen og produsert av Susanne Lundeng og Rolf Wallin. Produksjonen er utgitt med støtte av Norsk Kulturråd og Fond for utøvende kunstnere.

Del utgivelse