Suzanna Owiyo, Kenyas største kvinnelige artist lanserer sin nye CD på Kirkelig Kulturverksted.

Den profilerte sangerinnen og låtskriveren som har deltatt på Mandela-konsert i New York og på Nobel-konsert i Oslo, har i motsetning til mange store Afrikanske artister valgt å bli boende i sitt land, og motstå fristelsen til å flytte til London eller Paris.

Suzanna Owiyo har to tidligere utgivelser bak seg. I forbindelse med den nye, “My Roots” sier artisten selv: – La meg ta deg med på en reise til mine røtter. Vær velkommen til å dele dette spesielle språket som vi alle eier i felleskap: Musikk.
Mitt strengeinstrument ”Nyatiti” kan stå som et symbol på platens tittel. Min bestefar var en profilert nyatiti-spiller. Instrumentet ble brukt ved helt spesielle anledninger og samlinger, men det var bare brukt av menn. For kvinner var det tabu selv bare å berøre instrumentet. Men dette stanset ikke meg da jeg ønsket å lære å beherske det. Og jeg ble enda mer ivrig da jeg på vår lokale TV stasjon så en japansk kvinne, som kalte seg Anyango spille på det. Det var første gang i mitt liv at jeg så en kvinne spille Nyatiti, men hun ga mine egne ambisjoner om å gjøre det samme en dytt.

Tekstene Suzanna synger er alle i likhet med musikken skrevet av henne selv. De handler om korrupte maktfigurer, gode ledere, om takknemlighet og å dele av de vakre gaver vi alle er blitt gitt av Gud, om alkoholmisbrukets farer, om tilgivelse, fedre som stikker av, trofasthet i vennskap, om vold mot kvinner og avhengighet som fremmer tigging og hindrer utvikling

I tillegg til å synge og spille Nyatiti, spiller Suzanna også akkustisk gitar, shakers og bongos på platen. Hun har også med seg et stort lag av dyktige Nairobi-musikere: Tobi Imani, Eric Desire Buchumi, Freddie Bryant, Rocky Bile, Tobby Koech, Dave “Mob” Otieno og Kombo Chokwe spiller alle gitarer. Eric Mwangi, Chagala Wycliffe, Eric Mwangi og Annette A Aguilar spiller perkusjon. Robert Kamanzi og Hussein “Meya” Mwidani: Trommer. Sadie Kinyunda, Dave “Mob” Otieno, Isaac Gem: medvirker på bassgitar, og Lydia Ogoti synger backing vocals og spiller calabash
I tillegg deltar Barry Olsen på trombone, Rob Thomas på fiolin og Shadrack Muithya på tangenter.

Til tross for en stor mengde medvirkende er platen ganske strippet i lydbildet. Den gir et veldig autentisk, organsik afrikansk inntrykk, uten den typiske World Music-sounden vi for det meste kjenner fra programmert, loopbasert afromusikk. Den er produsert og innspilt av Jesseh Bukindu ved Ketebul Studios i Nairobi og mikset samme sted av samme mann i samarbeid med Daniel Wold.

Utgivelsen utgis i et samarbeid mellom Kirkelig Kulturverksted og Mimeta, et norsk senter som støtter artister og kunstnermiljøer som bidrar til kultur og utvikling. Mimeta eies Strømmestiftelsen og Vest Agder fylkeskommune. Platen er en del av “Imagine Africa”, en serie fra KKV.
Imagine Africa http://www.imaginafrica.no  er også et prosjekt initiert av ARTerial Network http://www.arterialnetwork.org , en organisasjon som består av afrikanske produsenter og kulturtiltak.

Del utgivelse