Norges mest toneangivende kor oppsummerer 33 år på ny CD.

Denne vinteren feirer koret sin innsats gjennom nøyaktig ett tredjedels århundre ved å utgi en samle CD med sine største hits. CD’en har fått navnet ”SKRUK til alle tider”.
Det er den legendariske dirigenten Per Oddvar Hildre som har vært den ledende iscenesetter av SKRUKs mange suksesser i inn- og utland. Han har maktet å holde den særegne norske kortklangen forbausende stabil på tross av en permanent utskifting av de ca 50 sangerne.
Dagens SKRUK består selvsagt av andre folk enn da en gjeng entusiaster slo seg sammen på Sunnmøre i 1973. Koret har ventelister av folk som vil være med, men det praktisk anlagte kor-styret vil ikke tillate at antallet overstiger det som går inn i en vanlig turistbuss.

Den nye samle-CD’en er i tillegg til en bred presentasjon av korets mange bragder, også en kavalkade over de mange, gode solistene koret har fostret, som Helga Botn, Marit Carlsen, Anne Helen Moen, Kjetil Rasmussen, Torunn Sævik og Kirsten Ragnhild Grimstad. I tillegg møter vi gjestesolister som Rim Banna, Katia Cardenal og Ilgar Muradov.

Det var SKRUK som sammen med Ytre Suløens Jazzensemble på 80-tallet for alvor fikk åpnet norske kirker for kirkemusikk fra New Orleans.
Det var SKRUK som ble katalysator for den første suksessen med verdensmusikk på norsk jord da de i 1990 laget ”Slipp mine fløyter fri” med musikk fra Andesfjellene.
Det var SKRUK som brakte orientalsk musikk inn i norsk korsang da de i 1997 utga ”Landet vi kommer fra” i samarbeid med sangere og musikere fra Aserbaidsjan.

Lista er mye lenger. Fra debutplaten i 1977 og samarbeidet med Vårsøg i 1978 via et vell av eksperimentering med ulike genre fra Øst, Vest, Nord og Syd fram til Nicaraguansk bondemesse i 2008 og spektakulære originalarrangementer av spirituals i 2009 har SKRUK stått i en særstilling blant norske kor. Ingen andre har i samme grad bidratt til å fornye norsk kor-repertoar gjennom utallige prosjekter siden platedebuten for 33 år siden.

De 16 sporene på samleplaten er hentet fra CD’er som til sammen har solgt mer enn 400.000 eksemplarer.

Del utgivelse