Sangene er i slekt med både drikkeviser, erotisk ladede kjærlighetssanger og kirkemusikk, men alle tekstene er skrevet innenfor Islams mangfoldige verden.

Vi snakker om et CD-prosjekt med sufidikt av Rumi og Hafez gjendiktet av Mahsa Vahdat og Erik Hillestad, fremført av SKRUK og Mahsa i arrangementer av Tord Gustavsen.

Platen er blitt et usedvanlig vakker og kraftfullt møte mellom persisk tradisjonell sang og norsk kirkemusikk og jazz. Den er egnet til meditasjon og fordypelse i hvordan menneskehjertet er det samme til alle tider og i alle kulturer.

Hafez og Rumi bodde i Iran og skrev på persisk: Rumi på 1200-tallet og Hafez et århundre seinere. De var mystikere som innenfor Islams verden skrev dikt som hadde inspirasjonskilder både fra Islam, Kristendommen og Zoroastrisk religion. Mahsa Vahdat og Erik Hillestad har samarbeidet om å gjendikte noen av versene deres til norsk. Melodiene er dels tradisjonelle persiske, og dels skrevet av Mahsa Vahdat og Tord Gustavsen. Sistnevnte har også skapt arrangementene.

Mystikernes anliggende var blant annet at alle har en direkte adgang til Guds nåde, uavhengig av religiøse strukturer. Mystikere finnes innenfor alle religioner, men de store, persiske dikterne har utlagt sine tanker og ideer i dikt som er blitt blant høydepunktene i verdenslitteraturen. Diktenes popularitet og betydning i den muslimske verden, samt deres sanselige innhold og eksistensielle budskap gjør dem både svært appellerende og godt egnet som en plattform for dialog mellom kristne og muslimer.

SKRUK dirigeres som alltid av Per Oddvar Hildre. Koret og Mahsa Vahdat akkompagneres av piano (Tord Gustavsen), bass (Mads Eilertsen) og perkusjon (Kenneth Ekornes).

Platen er spilt inn i Kulturkirken Jakob og Volda kirke i juni og juli i år av Alf Christian Hvidsteen. Repertoaret urframføres den 21. august under kirkemusikkfestspillene i Kristiansand.

Samtidig med platen utkommer boka ”Hafez – 100 utvalgte dikt” – oversatt av Mahsa Vahdat og Erik Hillestad. Forlaget Press utgir boka. Både boka og platen er utstyrt med persiske miniatyrer fra 1400-tallet hentet fra museet Davids Samling i København.

Begge disse utgivelsene støttes av Mimeta, et norsk senter som støtter kunstnere og miljøer som bidrar til kultur og utvikling. Mimeta eies av Strømmestiftelsen og Agder Fylkeskommune.

Del utgivelse