En tid for rop og klage

Under overskriften ”A time to cry” utgir Kirkelig Kulturverksted en CD innspilt denne våren i et truet palestinsk hjem i Øst-Jerusalem.

Fire palestinske stemmer med Rim Banna i spissen synger for et tettpakket publikum som stuer seg sammen i de små rommene i huset hvor 90 år gamle Rafiq Al-Kurd og hennes familie bor i nabolaget Sheikh Jarrah. Flere av dem som bor der har måttet flytte fra hus i nabolaget etter at israelske settlere i brutale nattlige raid har kastet dem ut og overtatt huset.

Sangerne fremfører sin klagesang til akkompagnement av et norsk/amerikansk band. Noen av sangene er skrevet for anledningen, andre er kjente tradisjonelle sanger fra Palestina. Under overskriften ”A time to cry, a lament over Jerusalem” føyer de seg inn i en 3000 år gammel tradisjon i Jerusalem: Å gråte og sørge over byen som så ofte har latt sine innbyggere lide som følge av grådighet, fiendskap og forvillet religiøs nidkjærhet og maktsyke.

Rim Banna, Wissam Murad, Nai Barghouthi og Jawaher Shofani har valgt ut to til fire sanger hver. Og målet for sangen er oss i Vest; den store verden langt unna det lille landet innerst i Middelhavet. Vi som alt for lenge stilltiende har godtatt at Israelerne får fragmentere de siste stykkene land som ble det palestinske samfunnet til del.

De siste årene har denne oppstykkingen fått karakter av en systematisk etnisk diskriminering i Jerusalem, og israelske settlere får utføre kriminelle handlinger mot palestinske familier støttet av israelske soldater og politi. Hus blir stjålet og barn og eldre brutalt kastet på gata. Hensikten uttrykkes utvetydig av de mest aggressive settlerne: De vil forhindre at palestinerne noensinne i fremtiden kan regne Jerusalem som sin hovedstad. Taktikken støttes aktivt i handling av de israelske myndighetene.

De norske musikerne som tar del i prosjektet er Hallgrim Bratberg (gitar), Kenneth Ekornes (trommer) og Gjermund Silset (bass). Steve Gorn fra USA spiller orientalsk fløyte og klarinett.

Platen ble innspilt under krevende omstendigheter da det var viktig for å få gjennomført prosjektet, at israelerne ikke stanset huskonserten. En back-up-løsning med et ekstra sett utstyr sto parat på et hotell i området, men til forskjell fra en rekke palestinske kulturarrangementer i Øst-Jerusalem i det siste fikk tiltaket gå uhindret av stabelen.

Det var for et år siden at ideen til prosjektet ble unnfanget da staben i Kirkelig Kulturverksted var på en studiereise i Jerusalem. Her fikk de møte noen av de familiene som allerede var kastet ut av israelerne, og dette ga impulser til å utføre denne musikalske solidaritetshandlingen i samarbeid med den palestinske kulturinstitusjonen Yabous.

Rim Banna er velkjent for mange i Norge, etter sin duett med Kari Bremnes på ”Lullabies from the Axis of Evil” og tre soloplater utgitt på Kirkelig Kulturverksted.
Nai Barghouthi er en 13 år gammel jente fra Ramallah som nylig har vunnet en palestinsk talentkonkurranse. Wissam Murad er låtskriver og tidligere en av solistene i gruppa Sabreen, og Jawaher Shofani er en kvinne som gjennom et langt liv har vært bryllup- og begravelses-sangerske i Galilea. Også hun deltok på ”Lullabes from the Axis of Evil”.

Produsent for prosjektet er Erik Hillestad. Det støttes økonomisk av Kirkens Nødhjelp og Kirkenes Verdensråd.

Del utgivelse