Jule-CD kaster nytt lys over Bibelhistorien

Mathias Eick, multiinstrumentalist og spennende jazz-signatur har sammen med Ertan Tekin fra Tyrkia og Pasha Hanjani fra Iran satt hverandre stevne i Istanbul, byen der vest møter øst og fortid møter nåtid. De tre har lekt seg fram til en meget sjelfull og særpreget juleplate bygget over kjente julemelodier som ”En rose er utsprungen”, ”Jeg synger julekvad” og ”Mitt hjerte alltid vanker”. Her møter vi vakre orientalske toner og klanger i brytninger med vestlige melodier.

Matteus skriver i det nye testamentet om vismennene fra Østerland som fulgte stjernen og kom med gull, røkelse og myrra for å hylle kongen som var født i Betlehem. Historien har blitt til mange legender og fortellinger gjennom tidene. De vise har blitt tre i tallet, fått navn, og i mange tradisjoner er de gjort til konger. Vi ser dem for oss med kameler og en liten flokk av tjenere, og mens vitenskapen vil ha det til at de kan ha kommet fra Iran, hvor astrologien sto sterkest, vil sagaen ha det til at de kom fra ulike steder, en av dem sogar fra Afrika.

Mathias Eick, Ertan Tekin og Pasha Hanjani har  føyd et nytt kapittel til legendesamlingen rundt de tre vise menn. De vise har verken blått blod eller tjenere. De er musikere, og de kommer fra nord og øst. Og gavene de har med seg er verken gull, røkelse eller myrra. De vil hylle barnet med den kosteligste, men også mest flyktige av alle skatter: Musikk. Og siden Betlehem er en stengt by, i særdeleshet for iranere, drar de til Istanbul, for i byen der øst møter vest, syd møter nord og fortid møter nåtid sitter barnet fortsatt på Marias fang.

Tre vise musikere med røtter i flere religioner har bidratt sterkt til fornyelsen av hvordan julens sanger fortolkes i vår tid. Arrangementene er ved Mathias Eick. Opptakene er gjort i Bugges Rom i Oslo og den Bulgarske kirken i Istanbul. Lydmennene Daniel Wold og Martin Abrahamsen har tatt vare på autentisitet og stofflighet i lydbildet. Produsent for platen er Erik Hillestad.

”Tre vise menn” er blitt til i et krysningspunkt mellom to linjer i Kirkelig Kulturverksteds produksjoner de siste årene. Den ene er en serie plater med instrumentalfortolkninger av julemelodier. Den andre er et vedvarende fokus på kulturelle og religiøse møter mellom øst og vest.

Del utgivelse