Et musikalsk og poetisk manifest fra Iranske kvinner. De to søstrene Mahsa og Majan Vahdat som i fjor utga CD’en ”Songs from a Persian Garden” har det siste året skapt en ny samling sanger. Det har skjedd i samarbeid med iranske musikere (ney-fløyte, setar, synth, elbass, oud, doudouk, kamancha, daf og diverse andre rytmeinstrumenter) og med komponisten, arrangøren og produsenten Atabak Elyasi.

Etter et spennende samarbeid med Knut Reiersrud og flere norske musikere på ”Songs from a Persian Garden” er det spennende å følge opp med et prosjekt som er nær hundre prosent født og skapt i Iran. Bare miks og mastering er gjort i Norge/Sverige.

CD’ens forside viser en mer enn 4000 år gammel kvinnefigur fra Iran, og sammen med tittelen ”I am Eve” og den sterke poetiske kraften som fyller hele platen, slår den an en tone av kvinnekraft som har tusener av års tyngde og gjør dagens undertrykkende doktriner i Iran til en parentes i historien. .

Musikken på platen er mer meditativ og mindre eksperimenterende enn ”Songs from a Persian Garden”. Men den har like fullt en dristig omgang med tradisjonen, så vel harmonisk som klanglig. Den formidler først og fremst kraft, skjønnhet og bæres av en fantastisk vokalprestasjon og delikate og gjennomarbeidede arrangementer. .

”I am Eve” har melodisk materiale hentet fra Persisk, klassisk tradisjon, utformet av søstrene Vahdat. Diktene er skrevet av samtidspoeter i Iran som Azar Khajavi og Layegh Shir Ali samt av klassikere som Rumi og Baba Taher.Musikerne er bl. a. Pasha Hanjani og Amir Eslami (ney), Shervin Mohajer (kamancha), Shahram Gholami (oud), Ali Razmi og Atabak Elyasi (setar), Reza Asgarzadeh (doudouk), Babak Riahipour (el bass), Ali Rahimi (daf og perkusjon). .

Who can stop Eve from singing?
Who can stop the water from running or the wind from blowing?
Since the first woman of creation, women’s voices have been heard wherever mankind has settled, singing songs of love and joy, sorrow and comfort.
The power of their voices is strong. But to try to control or ban their songs is like opposing the power of the creation itself.
Erik Hillestad (hentet fra CD’ens cover)

Del utgivelse