«I shall be released», en duett mellom Mahsa Vahdat og Melissa Etheridge, er inkludert på CD-en.

22. mai i 2007 ble det holdt en bemerkelsesverdig konsert i en persisk hage i Tehran. To søstre brøt forbudet for kvinner mot å synge solo offentlig. I tillegg opptro de to uten slør. Det er Mahsa og Marjan Vahdat som med dristighet på denne måten valgte å bruke sin musikk som et våpen mot det iranske presteregimets kvinneundertrykkende lover. De sang til akkompagnement av Knut Reiersrud og fem andre norske og iranske musikere. At det lot seg gjøre skyltes at en vestlig ambassade stilte sin vakre, gamle hage til disposisjon for arrangementet.

Konserten ble arrangert av to vestlige ambassader i samarbeid med Kirkelig Kulturverksted som i august vil utgi musikken på en internasjonal CD under navnet ”Songs from a Persian Garden”.

– Vi vil gjerne gi disse jentene en sjanse til å bruke sin stemme til å protestere mot de urettferdige lovene i landet deres, sier daglig leder i Kirkelig Kulturverksted og produsent for konserten og platen Erik Hillestad. – Samtidig er denne utgivelsen med på å tegne et litt annet bilde av Iran enn det vi til vanlig får servert i vestlige medier. Den ensidige beskrivelsen av landet som en islamistisk utgangspunkt for terror og fiendtlighet mot Vesten demoniserer et helt folk, og er dypt urettferdig, hevder han. – Det som slår deg i møte med iranere er en overstrømmende imøtekommenhet og gjestfrihet.

Mahsa og Marjan Vahdat var også deltakere på CD’en ”Lullabies from the Axis of Evil”, og det var gjennom den produksjonen Kirkelig Kulturverksted kom i kontakt med søstrene. Mahsa virker som sangpedagog i Tehran. Hun har sitt utadvendte artistiske virke som sanger i Europa og kan ikke utvikle noen karriere i hjemlandet slik lovene i dag virker. Marjan bor for tiden i Köln og er involvert i flere prosjekter der.

Repertoaret på CD’en er persiske dikt av størrelser som Rumi, Mansour Hallaj og Hafez til melodier utviklet av Mahsa og Marjan på basis av en persisk tradisjon.

På konsertinnspillingen i Tehran deltok foruten Knut Reiersrud på gitar, Atabak Elyasi på setar, Amir Eslami på ney (fløyte) Audun Erlien på bass, David Wallumrød på key-boards og Rune Arnesen på trommer.

Utgivelsen er støttet av Utenriksdepartementet og dettes ambassade i Tehran samt Statoil og Hydro.

Del utgivelse