Et møte mellom kristne og muslimske hellige tekster.

Sondre Bratland har gjort en reise til Lahore i Pakistan og truffet den kjente Qawwali-sangeren Javed Bashir. I moskeer i den gamle kulturhovedstaden i Pakistan sang de salmer og hymner fra hver sin religiøse tradisjon. Vi gjorde opptak av disse møtene mellom kristne og muslimske hellige tekster.

Deretter reiste Javed til Norge og møtte Sondre i kirker i Oslo og Telemark. Flere opptak ble gjort.

Så dro begge til Damaskus, til Umayyad-moskeen som er det religiøse sentrum i Syria. Bygningen har stor symbolverdi for møter mellom Islam og Kristendommen, fordi både Hussein, Profeten Muhammeds barnebarn og Døperen Johannes er gravlagt i moskeen som er bygget over samme grunnmur som en tidligere bysantinsk kirke.

”Peace Choir” fra Damaskus som ledes av det unge vokaltalentet Mamoun Abdulsalam tok også del i de opptakene vi gjorde her, etter høytidelig tillatelse fra Syrias Stor-mufti, Dr. Ahmed Hassoun.

Bortsett fra en håndtromme som er med på noen få spor, er platen helt strippet for instrumenter. Den gir en kontemplasjon og meditasjon det mildt sagt er vanskelig å finne blant dagens plateutgivelser.

Platen er blitt en demonstrasjon av hengivelse, musikalsk spiritualitet og teknisk brillianse fra to fremragende vokalister. Men den er først og fremst et vitnesbyrd om hvor nær hverandre våre tradisjoner står på mange nivåer, både musikalsk, tekstlig og holdningsmessig. Som Sondre Bratland uttrykker det, så er det interessant å høre at på samme måten som vi forholder oss ganske likt i alle kulturer når vi skal synge våre barn til ro om kvelden, så er det påfallende hvor likt vi også oppfører oss når vi skal uttrykke en bønn til vår Skaper.

Den er også forsynt med et omslag hvor alle tekster står på originalspråket og dessuten er oversatt til engelsk. Coveret er også en vakker fotodokumentasjon av reisene og bygningene hvor opptakene ble gjort. Fotograf Barbro Steinde var med på alle reisene. Produsent er Erik Hillestad. Medprodusent er Khalid Salimi

Del utgivelse