Spotify    Tidal

Sondre Bratlands tolkning av religiøse folketoner førte ham tidlig inn i et mangfold av arenaer; kirker, bedehus, kroer, jazzklubber, kulturhus og skoler hvor kvedaren funderte over hva det var ved disse tonenes som grep lytterne så sterkt. Han kom til at de norske folketonene i kombinasjon med tekster om himmel og håp handlet om en bestemt type glede. Ettersom det som regel var en mollstemt type jubel i sangene, kom han til at dette dreier seg om noe han begynte å kalle for «Den blå gleda».

Samtidig oppdaget Sondre at mange religiøse folketoner har dype røtter som peker helt tilbake til Midt-Østens tonefølelse.

I 1983 ville han lage en plate som fremhevet begge disse perspektivene. Og vi ble enige om å involvere Roar Engelberg, en ung dengang ukjent musiker som hadde lært seg å spille pan-fløyte ved å høre på bulgarsk radio og planke folkemusikk fra Balkan.

Sondre plukket ut 11 sanger og flere av dem var sanger han hadde fått lære av Ragnar Vigdal fra Luster i Sogn. Medvirkende på plata er Sondre Bratland, Roar Engelberg (panfløyte), Iver Kleive (orgel), Malgorzata Mulewska Sundberg (harpe) og Erik Hillestad (tekniker og produsent).

Platen kom ut som LP høsten 1983.

Del utgivelse