Sølvguttene, Kudsi Erguner – Pervane – Fløyet fra Guds hånd
FXCD394, EAN7041889639427, release 8/11

Gateartister i Oslo – Jul på gata
FXCD395, EAN7041889639526, release 22/11

Knut Reiersrud, Iver Kleive, Povl Dissing – Mot den gyldne sol
FXCD396, EAN7041889639625, release 29/11


Sølvguttene, Kudsi Erguner – Pervane – Fløyet fra Guds hånd

Sølvguttene møter Tyrkias konge av sufimusikk: Kudsi Erguner.

I et prosjekt som danner en musikalsk bro mellom Tyrkia Norge blander Sølvguttene Henrik Wergeland- og Hans Nielsen Hauge-tekster med tyrkisk sufipoesi. Felles verdier er antihierarkisk religionsutøvelse og ekstatisk, eksistensiell poesi. Dette finnes i begge kulturer og kommer til uttrykk hos etterfølgere etter Rumi (som levde siste delen av sitt liv i Tyrkia) og hos Wergeland og Hauge. De to svært ulike norske åndshøvdingene er kanskje er det nærmeste man kommer sufisme på norsk.

Dette kulturelle bukkespranget finnes på Sølvguttenes nye CD, som utgis i forbindelse med at den norske Kongen og Dronningen besøker Tyrkia i november. Sølvguttene opptrer i Istanbul den 6.november i forbindelse med statsbesøket.

På platen som har fått tittelen ”Pervane” (tyrkisk for ”Sommerfugl”), medvirker den legendariske tyrkiske musikeren Kudsi Erguner på ney (orientalsk fløyte), Bora Uymaz på vokal, Serkan Halili på kanoon (orientalsk harpe), Hamdi Akatay på perkusjon, Jo Fougner Skaansar på kontrabass og Andreas Utnem på flygel.

På repertoaret står ”Den prektigkledde sommerfugl”, ”Det første håndtrykk” og ”De tre” av Wergeland. Hans Nielsen Hauge er representert med salmen ”Jeg er hos Gud i nåde”, og fra tyrkisk side har Kudsi Erguner brakt inn et materiale av kjente og ukjente sufidikt, forfattet av bl.a. Rumi og Yunus Emre.

 
Gateartister i Oslo – Jul på gata

Oslos beste gatemusikanter spiller jula inn på ny CD fra Kirkelig Kulturverksted.

Javier fra Bolivia, Johnny fra USA, Lawrence fra England og trioen Trubaduri fra Transylvania spiller til daglig i Oslo, og alle er profesjonelle gatemusikanter som fyller gatene våre med god musikk. Sammen med en rekke andre gatemusikanter fra mange kanter av verden spiller de jula inn for oss i år på en ny CD som får navnet ”Jul på gata”. Den inneholder kjente julesanger fra mange land.

Som atmosfære- og helhets-skapende støttemusikere deltar også Anders Engen på perkusjon og Geir Sundstøl på gitarer og diverse strenger.

Prosjektet gir resonans til den hellige families hjemløshet på deres vandring til Betlehem hvor det ikke var rom for dem i herberget.

”Jul på gata” utkommer 22.november. Gatemusikantene blir betalt som profesjonelle musikere. All artistroyalty går til Kirkens Bymisjons arbeid på Oslos gater.

 

Knut Reiersrud, Iver Kleive og Povl Dissing:
SOM DEN GYLDNE SOL

Knut Reiersrud: Gitarer
Iver Kleive: Orgel
Povl Dissing: Sang

I den legendariske serien fra Odense Domkirke, som begynte med Blå Koral i 1992 kommer 29.nov. “Som den gyldne sol”, innspilt samme sted, med Odense Domkirkes formidable orgel og akustikk som ramme.

Innholdet er 12 salmer av Danmarks 4 største salmediktere. Alle tilhører “hit-paraden” fra den norske salmeboka.

Den nye plata utgis I forbindelse med at Den norske Kirke 1.søndag I advent tar I bruk sin nye salmebok, hvor samtlige av salmene på plata er inkludert.

Repertoar:

Brorson:
DEN STORE HVITE FLOKK
JEG SER DEG O GUDS LAM
MITT HJERTE ALLTID VANKER

Kingo:
FAR VERDEN, FARVEL
SOM DEN GYLDNE SOL FREMBRYTER
SORGEN OG GLEDEN DE VANDRE TIL HOPE

Ingemann:
GLADE JUL
DEILIG ER JORDEN
I ØSTEN STIGER SOLEN OPP

Grundtvig:
KRIST STO OPP AV DØDE
HILL DEG FRELSER OG FORSONER
KJÆRLIGHET ER LYSETS KILDE

Del artikkel