Kirkelig Kulturverksted legger nå sine eldste utgivelser ut for strømming og nedlastning.

 

Samtlige album kan du laste ned fra Itunes eller vår nettbutikk. 
Albumene kan du også strømme på Beat, Wimp og Spotify.

På Beat finner du alle albumene samlet i èn spilleliste: her

Norges eldste uavhengige plateselskap Kirkelig Kulturverksted gir i disse dager ut 40 LP-utgivelser fra 70-tallet og tidlig 80-tallet som aldri har vært gitt ut på CD. Musikken tilgjengelig-gjøres for nedlastning, og for å understreke sitt syn på strømmingstjenestene som et bra tilbud for musikk som allerede er finansiert, legger selskapet musikken også ut på Beat, Wimp og Spotify.

 

 

Vi møter de første utgivelsene til KKV: den aller første innspillingen ”Lukk opp kirkens dører” fra 1974 med tekster av Erik Hillestads far Olaf Hillestad, to plater med kirkemusikk for barn, en hel serie med kirkemusikk av størrelser som Arild Sandvold, Egil Hovland, Knut Nystedt, Conrad Baden og Trond Kverno, samt en rekke artister i visepop-sjangeren som Rolf Wagle og Gregers Lundh.

 

Serien med kirkemusikk ble utgitt på etiketten ”Ny kirkemusikk”. I denne satsningen ønsket Kirkelig Kulturverksted (som på denne tiden var mer kjent for å utgi de første platene til Bjørn Eidsvåg) å fremvise nyorienteringen som på 70-tallet fant sted blant kirkemusikere. Serien rommet i alt 16 produksjoner og ble stanset i 1981. På Ny Kirkemusikk-serien finner vi bl.a. flere innspillinger med Nordstrand Kirkekor, som den gang ble dirigert av domorganist Terje Kvam.

 

Fra 80-tallet vil vi få tilgang til plater med bl.a. rock-bandet 018, visesangeren Hanne Juul og samlingen ”Ankomst Utstein Kloster” fra 1985 der Sigvart Dagsland deltar sammen med Henning Sommerro og Rønnaug Foss Alsvik.

 


Følgende titler er nå tilgjengelig digitalt:

Hillestad, Olaf. 1974: Lukk opp kirkens dører FXLP01 

Kirkelig Kulturverksteds første plate og starten på selskapet. Markerer en stilbredde fra samtidsjazz via viser til kirkemusikk i ymse varianter. Diverse artister medvirker i et dugnadspreget prosjekt i typisk 70-tallsstil. Produsert av Marianne Lystrup og Erik Hillestad.

Itunes


Diverse barnekor. 1975: Rikskirkesangfest for barnekor i Molde FXLP02

Kirkelig Kulturverksted ønsket å være til stede og bidra og støtte der hvor kirken fornyet seg. Denne mønstringen av barnekor fra hele landet i Molde sommeren 1975 manifesterer gjennom fine liveopptak den nye liturgisk orienterte kirkesangen på denne tiden med komponister som Egil Hovland, Trond Kverno og Harald Gullichsen som toneangivende ledere. Produsert av Per Inge Almås.

Itunes


Wagle, Rolf. 1975: Jeg vet at jeg ikke skal dø FXLP03 

Rolf Wagle var en visesanger og komponist i singer-songwriter-stil, som deltok i arbeidet med å starte Kirkelig Kulturverksted. Han tonsatte mange kjente lyrikere fra kirkelige miljøer under grotiden på 70-tallet; Finn Bjørnseth, Eiyvind Skeie, Ylva Eggehorn m.fl. Knut Ellevold og Svein Helge Birkeflet arrangerte ut sangene for rytmeseksjon og blåsere. Rolf døde dessverre i 2006, men minnet hans lever bl.a. gjennom disse sangene, og platens tittel ble også av den grunn et profetisk budskap. Produsert av Erik Hillestad.

Itunes


Menighetsfakultetets studentkor. 1976: Gå difor ut FXLP05 

Under ledelse av dirigenten Per Inge Almås utviklet ”MF-koret” seg på 70-tallet til å bli et kvalitetskor. Her fremfører de religiøse folketoner og motetter, anglican chants med mer. Innspillingen foregikk i Margarethakyrkan i Oslo. Produsert av (Navnet står på omslaget)

Itunes


Diverse kirkekor 1976 Rikskirkesangfest i Tønsberg FXLP06

En ny manifestasjon av musikalsk kirkelig fornyelse på 70-tallet. Begrepet ”kulturverksted” skulle virkeliggjøres bl.a. ved å skape ulike dugnadsprosjekter der de forskjellige kirkelige musikalske retningene i samtiden kunne vise sin kvalitet og styrke. Kirkekor fra hele landet deltok i denne konsertinnspillingen fra diverse kirker i Vestfold. Produsert av Per Inge Almås.


TT i 1976, diverse sangere og kor: Alt er ditt FXLP07 

KFUM/KFUKs store Tenåringstreff som ble arrangert hver fjerde år fra 1960 viste mye av bredden i den kirkelige ungdomskulturen. I 1976 ble TT arranger i Skien. I disse liveopptakene møter vi Ivar Skippervold, Kari Saastad, Sky-sing fra Stavanger, Håkon Berges komposisjoner til musikalen ”Gull Røkelse og Myrra” (tekster av Bodvar Schelderup) blant mye mer. Produsert av Erik Hillestad.

 


Schola Cantorum, Kristiansand 1977: FXLP10 

Div. samtidsmusikk for kor fremført av et av Norges dyktigste kor på 70-tallet. Dirigent: Margrethe Erikstad. Innspilt i Grim kirke, produsert av Per Inge Almås.

Itunes

 Lundh, Gregers 1978: Veiviser FXLP12 

Gregers Lundh presenterer egne viser med pilegrimsmotivet som en bærende metafor gjennom de fleste av sangene. Arrangementer av bl.a. Knut Riisnæs og Knut Ellevold. Produsert av Erik Hillestad.

Itunes

 


Bergen Domkantori 1979: Folketoner i glass og ramme FXLP16 

Edvard Griegs siste verk: ”Fire salmer” opus 74 for blandet kor og baryton fremføres her av Bergen Domkantori og John Magnusson under ledelse av dirigent Magnar Mangersnes. I tillegg inneholder platen folketonebearbeidelser av diverse norske komponister fra det 20.århundre.Platen fikk Spellemannprisen i klassen for kor-plater, eneste gang en pris er blitt utdelt i denne klassen. Produsert av Tore Skille.

Itunes


Sunnmøre Kristelege Mannskor 1979: Eit mannskorportrett FXLP19 

Under dirigenten Johan H.Grimstad presenterer Sunnmøre Kristelege Mannskor et repertoar av salmer, motetter og folkeviser arrangert for mannskor og solister. Produsert av Per Oddvar Hildre. Innspilt i Volda kyrkje. Produsert av Erik Hillestad.

Itunes


Buen, Domnerus, Sommerro 1980 I himmerik ei borg FXLP20 

Hanne Kjersti Buen (seinere Yndestad) synger norske, religiøse folketoner til akkompagnement av Arne Domnérus (altsax) og Henning Sommerro (orgel og lite flygel). Innspilt i Gamle Aker kirke i Oslo. Produsert av Erik Hillestad.


Div. kor fra Sunnmøre 1980 Songarfest i nærbilete FXLP21 

En liveinnspilling fra et songarstemne på Sunnmøre, Innspilt på Møre Folkehøgskule i Ørstad. Konferansier Arne Grimstad. Produsert av Erik Hillestad og Per Oddvar Hildre.


Det norske solistkor, dirigert av Det Norske Solistkor, 1980 Toner julenatt FXLP24 

En juleplate med Det Norske Solistkor, en av de siste innspillinger koret gjorde under sin legendariske dirigent som også grunnla koret. Produsert av Per Inge Almås.Schøien, Kristin Solli 1981: Nesten ingenting FXLP25 

Viser for barn i alle aldre, skrevet og fremført av Kristin Solli Schøien. Arrangert for et fargerikt instrumentarium av Kristin selv i samarbeid med Per Hroar Østern. Innspilt i Talent Studio, Oslo. Produsert av Erik Hillestad.


Det norske kammerkor 1981: Ta harpå di, stem strengjane FXLP26 

Lyrikeren Jan Ove Ulstein skriver Kong David inn i flora og fauna på Sunnmøre. Henning Sommerro har skapt melodier, og sangsyklusen som presenteres som en ”feiring av Kong Davids 3000 års fødselsdag” er ispedd enkelte klassiske verk for harpe og fiolin. Turid Kniejski akkompagnerer koret på harpe. Dirigent: Per Oddvar Hildre. Produsert av Erik Hillestad.


Bergen Domkantori 1981 3 motetter av J.S. Bach FXLP30 

En av Norges første digitale plateinnspillinger. Innspilt digitalt på magnetbånd. Utgitt på LP, her digitalisert fra vinyl. Inneholder følgende motetter av Bach: (står på omslaget). Dirigent: Magnar Mangersnes. Produsert av Tore Skille.

 Notlaget 1983: Midt i stimen FXLP41 

En klassisk 80-talls kristenrock-gruppe fra Rogaland fremfører låter av bl.a. Torolf Nordbø. Produsert av Per Tveit.Hildre, Per Oddvar 1983: Prots og Det Norske Musikkliv FXLP44 

Prots (Per Oddvar Hildre) synger sanger om vårt norske musikkliv med satiriske tekster av bl.a. Jan Eggum og Erik Hillestad. Blant de medvirkende: Kjell Bækkelund (klaver), Stein Erik Tafjord (tuba), Freddy Lindqvist (gtar) Svein ”Kriko” Christiansen (trommer) og Sveinung Hovensjø (el.bass). Produsert av Erik Hillestad.


Kleive, Iver og Hovland, Per Egil 1983 Med røtter i himmelen FXLP45 

Improviserte arrangementer av kjente salme- og folketoner for Blokkfløyte og orgel. Innspilt i Gjerpen Kirke i Skien. Produsert av Erik Hillestad.Ytre Suløens Jassensemble 1984: In different colors FXLP47 

Låter av Charles Mingus, Roland Kirk og Ytre Suløens egne medlemmer, Helge og Jarle Førde. Innspilt i Ny York Studio, Oslo. Produsert av Erik Hillestad.018 1984: Stengte dører FXLP51 

Bandet 018 fra Toten. Egne låter av til dels dystopisk karakter, om menneskelig fremmedgjøring og fortapthet i en forblindet verden. 

 Juul, Hanne 1985 Brisingamen FXLP53 

Nordiske viser (fra Island, Danmark, Sverige og Norge) arrangert av Henning Sommerro. Hanne Juul er dansk med langvarig opphold på Island, nå bosatt i Sverige. Instrumentarium av bl.a. gitar og strykekvartett. Produsert av Erik Hillestad


Alsvik, Rønnaug Foss, Sigvart Dagsland m.fl. 1985 Ankomst Ulstein kloster FXLP57 

Salmer og folketoner fra Ryfylke.Prosjektet er et resultat av samarbeidet mellom KKV og Ryfylke Visegruppe. Arrangementer av Bjørn Vige og Henning Sommerro. Innspilt på Utstein Kloster. Produsert av Erik HillestadAnker, Pernille 1985: Jordsalme FXLP59 

Pernille Anker synger viser og salmer til akkompagnement av bl.a. Gilles Obermayer på diverse perkusjon. Innspilt i Rainbow Studio. Produsert av Erik HillestadSommerro, Henning 1986: Neonlys på Ivar Aasen FXLP62 

I 1986 startet KKV et samarbeid med NRK P2 om å sette nytt lys på flere store, norske forfattere. Den første var Ivar Aasen, og Henning Sommerro fikk oppdraget med å arrangere og fremføre sangene. Dette var på den tiden da de første avanserte samplerne kom i bruk i moderne lydproduksjon, og Emulator 2 er i hyppig bruk på dette albumet som ellers har et instrumentarium med bl.a. strykekvartett. Produsert av Erik Hillestad.


Sandvold, Arild 1975: Jubilate Deo NKLP01 

I 1975 startet Kirkelig Kulturverksted i samarbeid med Luther Forlag LP-serien ”Ny Kirkemusikk” med en redaksjon bestående av Trond Kverno, Terje Kvam, Harald Herresthal, Alf Christian Hvidsteen (Lydtekniker for de fleste av platene), Erik Hillestad og Fredrik Grønningsæter (teologisk konsulent). Redaksjonen ble ledet av Per Inge Almås. Den første platen i serien ble viet Arild Sandvold og hans verker for kor og orgel. Norstrand Kirkekor (dir: Terje Kvam) og Bjørn Boysen var utøvere. Produsert av Per Inge Almås

Itunes


Trond Kverno 1975: Tu solus Dominus, motetter og et completorium NKLP02 

Verker av Trond Kverno, medvirkende: Nordstrand Kirkekor (dir: Terje Kvam), Arnfinn Haram (liturg) pluss et større instrumentarium. Opptak i Ris Kirke. Produsert av Per Inge Almås.

 


Kjell Mørk Karlsen 1976: Jeremias` Klagesanger og Via Crucis NKLP03 

Schola Cantorum, Kristiansand fremfører verket ”Jeremias’s Klagesanger” og Jon Laukvik (orgel) ”Via Crucis”. Produsert av Per Inge Almås.

Itunes


Oppsal skoles Pikekor 1976: I soloppgangen NKLP04

Kirkemusikk for barn, diverse komponister: Kverno, Herresthal, Hovland, Gullichsen. Instrumentarium av bl. a. Orff-insttrumenter, kontrabass, gitar og orgel. Produsert av (står på platen)

Itunes

 

Alle Helgens Messe av Egil Hovland 1976: NKLP05

Hovlands ”Alle Helgens Messe” fra 1970 med tekster tilrettelagt av Olaf Hillestad. Nordstrand kirkekor (dir: Terje Kvam), orgel og messingblåsere. Produsert av Per Inge Almås.


Missa Verbi av Egil Hovland 1977: NKLP06 

Bergen Domkantori fremfører Egil Hovlands ”Missa Verbi”, (”Ordets messe”). Liturg: Njål Klevberg.

ItunesNordstrand Kirkekor 1977 Evensong NKLP07 

På 70-tallet feiet en bølge av anglikansk kirkemusikk inn over Skandinavia, og denne stilen, ”Anglican Chant” ble populære innslag i mange kor i Norge. Her er en velklingende demonstrasjon, innspilt med Nordstrand Kirkekor (dirigent: Terje Kvam) i Margaretakyrkan i Oslo. Produsert av Per Inge Almås.

Itunes

Nystedt, Knut 1978 Kärlekens lov NKLP08 

Lindköping Domkyrkas Motettkör under sin dirigent (står på omslaget) fremfører Knut Nystedts verk ”Kärlekens Lov”. Innspilt i Lindköping Domkirke. Produsert av Per Inge Almås.

Itunes


Ellingsen, Svein 1978: Noen må våke NKLP09 

Salmedikteren Svein Ellingsen begynte utover 70-tallet å prege nyere norsk salmesang. Denne platen er et utvalg av Ellingsens salmer fremført av Nordstrand Kirkekor (dir: Terje Kvam) og div instrumenter. Produsert av Per Inge Almås.

Itunes

Baden, Conrad 1978: Conrad Baden og kirkerommet NKLP10 

Kirkemusikk av Conrad Baden fremført av Anne Gjevang, Astrid Hellesnes, Hukvari, Brynjer Hoff, Harald Herresthal, Det Norske Solistkor, Nordstrand Kirkekor m.fl. Produsert av Per Inge Almås

ItunesNordstrand Kirkekor 1980 Lovsang fra to sider NKLP11 

Den tyske kirkemusikeren Hans Darmstadt og norske Trond Kverno står for svært ulike retninger innen samtidens kirkemusikk. Nordstrand Kirkekor (dirigent: Terje Kvam) fremfører både den tyske komponistens ekspressive verker og Kvernos såkalte ”nyvennlige” stil.


Slips og vilt 1980 I liljens bilde NKLP13 

Visegruppa ”Slips og Vilt” var på 70-tallet tilknyttet miljøet i Nordstrand Menighet. Her fremfører de salme- og vise-tekster av bl.a. Eyvind Skeie og Anders Frostenson. Produsert av Harald Herresthal. 


Karlsen, Rolf 1982 Jeg løfter opp til Gud min sang NKLP14

Verker av komponisten Rolf Karlsen fremført av (står på omslaget). Produsert av Per Inge Almås.


Bergen Domkantori 1984 Hustavler NKLP15

Motetter av (står på omslaget) framført av Bergen Domkantori. Dirigent: Magnar Mangersnes. 

Del artikkel