I Kirkelig Kulturverksted har vi mye å glede oss over på vei inn i 2018.

Vi ser tilbake på et år hvor mange av artistene våre har levert fabelaktig gode og viktige album: Andreas Utnem, Marthe Wang, Marjan Vahdat, Ljom, Vrang, Magnus Grønneberg, Mahsa Vahdat/Coskun Karademir, Randi Tytingvåg og Tania Saleh har alle fått særdeles god mottakelse av kritikere i inn og utland. Vi har hatt en formidabel økning av aktiviteten i Kulturkirken Jakob med en nylig avviklet julesesong som ett av flere høydepunkt.

Nå står vi på terskelen til et år hvor vi gleder oss til at mange spennende utgivelser skal presenteres. Vi kan nevne fem sterke kvinner: Maria Solheim, Ellen Sofie Hovland, Rim Banna, Marthe Wang og Dina El Wedidi, for å bare å lette litt på lokket. Vi skal også arrangere Redzone-festival i Beirut og skape nye fora og presentere sterke konserter og utstillinger i Jakob i 2018.

I tillegg til at vi ser på oss selv som et viktig norsk kulturtiltak, har Kirkelig Kulturverksted et sterkt internasjonalt engasjement. Mens det er opprør i gatene i mer enn 50 Iranske byer, og mens høyrepartiet Likud har vedtatt en resolusjon om å gå inn for formalisert annektering av Vestbredden i Palestina, slik at det kan bygges flere bosettinger, feirer vi en fredelig overgang til det nye året i vårt hjørne av verden.

Kirkelig Kulturverksted er engasjert i begge de nevnte landene, og vi kjenner en dyp uro over det som skjer i samfunn der flere av våre artister og samarbeidspartnere mot mange odds gjør hva de kan for å spre livsmot, håp og tro på en bedre framtid. Det geopolitiske spillet anført av USA forsterker motsetninger i Midtøsten, og avtaler som skulle bygge freden settes til side. Alliansebindinger presser Norge og andre vestlige land til en forsiktighet som nærmer seg handlingslammelse.

I tider hvor politikere mangler verktøy og vågemot og hvor Norges ry for hjertevarme og inkludering står på spill, må vi som arbeider med kunstuttrykk fylle de rommene vi rår over med deltakende handlinger og tydelige ytringer med kunstens språk. Mens vi fremdeles har frihet til å ytre oss, og før det internasjonale nettmonopolenes potensial for overvåkning har nådd høyder som forhindrer oss i å agere fritt, må vi vise dyp av sannhet om livet som gjør oss klokere, og vi må våge å ta stilling til hendelser både her i Norge og i andre land hvor det betyr noe hva mennesker i vårt verdenshjørne sier og gjør.

Fordi normal menneskelig aktivitet på jorda for det meste er god og derfor ikke nevnes i nyhetene, fordi det er så mange krefter i verden som uavlatelig vil det gode, og fordi en uregjerlig x-faktor i mennesket igjen og igjen har vist seg å kunne dreie historien i en uventet positiv retning, er det all grunn til livsmot, håp og framtidstro.

Godt Nytt år!

Erik Hillestad

Del artikkel