15. mai markerer vi Nakba, en katastrofe som druknet i ekkoet av en europeisk tragedie.
15. mai hvert år markerer palestinerne Nakba («katastrofen»). Nakba er den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinerne i tiden omkring dannelsen av staten Israel i 1948. 360 palestinske landsbyer ble tvangs-evakuert og annektert eller jevnet med jorden. 900.000 mennesker ble drevet på flukt til leirer i Libanon, Syria, Jordan og Vestbredden. Det israelske narrativ har vært at flukten skjedde på oppfordring fra arabisk lederskap mens israelske ledere oppfordret palestinerne til å bli. Men historikere har senere avdekket at israelske militære bedrev etnisk rensning i palestinske byer og landsbyer.
En av disse landsbyene var Ikrit som lå nær den Libanesiske grensen. I november 1948 ga israelske militære de 500 innbyggerne beskjed om at de måtte midlertidig evakueres, men at de etter to uker ville kunne flytte tilbake. Løftet ble aldri oppfylt. Byen var avsperret til den ble jevnet med jorden juleaften 1951.
Gjennom CD-prosjektet «The Iqrit Files» som utgis 15. mai og utstillingen «Ikrits Ansikter» (Kulturkirken Jakob 11 – 16.mai) setter Kirkelig Kulturverksted søkelyset på katastrofen som Nakba markerer. «The Iqrit Files» er en CD-plate med elektronikakollektivet Checkpoint 303 og sangere oppvokst i Ikrit. Jawaher Shofani, Wardeh Sbeit og Jihad Sbeit synger om hva som skjedde da israelske soldater kom i 1948 og gjorde dem hjemløse og ødela landsbyen deres. Opptakene er gjort i ruinene av den forlatte landsbyen, hvor bare kirken fikk bli stående. Utstillingen «Ikrits ansikter» viser foto- og videoverk med utgangspunkt i Ikrits ruiner.
Staten Israel utvider for tiden sine ulovlige bosettinger på Vestbredden. Verdenssamfunnet  krever at dette stanses. BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment and Sanctions movement) kjemper for stans av okkupasjon og kolonisering av palestinsk land, at arabiske borgere i Israel får samme rettigheter som israelere og at flyktningene får rett til å vende tilbake.
Biskop Desmond Tutu sendte nylig et åpent brev til de tyske evangeliske kirkedager hvor han takker for støtten de ga til kampen mot Apartheid i Sør-Afrika. Han oppfordrer dem til å følge Kairos-konferansens bønn om å støtte boikotten av Israel. (Kairos-konferansen 2014). I Tutus brev heter det bl. a.:
«BDS is not anti-Semitism. Do business with Jews, organize with them, love them. But don’t support – militarily, economically or politically – the machinery of an apartheid-state. We can’t do business as normal, because conditions in the Holy Land are totally abnormal. Please tell your government that mere words of concern are insufficient. They don’t change anything. The appropriate response when confronting injustice is to take real steps to confront and eradicate it.
Beware of anti-Semitism, and all other forms of racism, but beware also
of being cowed into silence by those who seek to stifle criticism of the
oppressive politics of Israel by labeling you anti-Semitic.» (Hele brevet kan leses her.)
Erik Hillestad

15. mai hvert år markerer palestinerne Nakba («katastrofen»). Nakba er den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinerne i tiden omkring dannelsen av staten Israel i 1948. 360 palestinske landsbyer ble tvangs-evakuert og annektert eller jevnet med jorden. 900.000 mennesker ble drevet på flukt til leirer i Libanon, Syria, Jordan og Vestbredden. Det israelske narrativ har vært at flukten skjedde på oppfordring fra arabisk lederskap mens israelske ledere oppfordret palestinerne til å bli. Men historikere har senere avdekket at israelske militære bedrev etnisk rensning i palestinske byer og landsbyer.En av disse landsbyene var Ikrit som lå nær den Libanesiske grensen. I november 1948 ga israelske militære de 500 innbyggerne beskjed om at de måtte midlertidig evakueres, men at de etter to uker ville kunne flytte tilbake. Løftet ble aldri oppfylt. Byen var avsperret til den ble jevnet med jorden juleaften 1951.

Gjennom CD-prosjektet «The Iqrit Files» som utgis 15. mai og utstillingen «Ikrits Ansikter» (Kulturkirken Jakob 11 – 16.mai) setter Kirkelig Kulturverksted søkelyset på katastrofen som Nakba markerer. «The Iqrit Files» er en CD-plate med elektronikakollektivet Checkpoint 303 og sangere oppvokst i Ikrit. Jawaher Shofani, Wardeh Sbeit og Jihad Sbeit synger om hva som skjedde da israelske soldater kom i 1948 og gjorde dem hjemløse og ødela landsbyen deres. Opptakene er gjort i ruinene av den forlatte landsbyen, hvor bare kirken fikk bli stående. Utstillingen «Ikrits ansikter» viser foto- og videoverk med utgangspunkt i Ikrits ruiner.

Staten Israel utvider for tiden sine ulovlige bosettinger på Vestbredden. Verdenssamfunnet  krever at dette stanses. BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment and Sanctions movement) kjemper for stans av okkupasjon og kolonisering av palestinsk land, at arabiske borgere i Israel får samme rettigheter som israelere og at flyktningene får rett til å vende tilbake.
Biskop Desmond Tutu sendte nylig et åpent brev til de tyske evangeliske kirkedager hvor han takker for støtten de ga til kampen mot Apartheid i Sør-Afrika. Han oppfordrer dem til å følge Kairos-konferansens bønn om å støtte boikotten av Israel. (Kairos-konferansen 2014). I Tutus brev heter det bl. a.:

«BDS is not anti-Semitism. Do business with Jews, organize with them, love them. But don’t support – militarily, economically or politically – the machinery of an apartheid-state. We can’t do business as normal, because conditions in the Holy Land are totally abnormal. Please tell your government that mere words of concern are insufficient. They don’t change anything. The appropriate response when confronting injustice is to take real steps to confront and eradicate it.Beware of anti-Semitism, and all other forms of racism, but beware alsoof being cowed into silence by those who seek to stifle criticism of theoppressive politics of Israel by labeling you anti-Semitic.» (Hele brevet kan leses her.)

Erik Hillestad

Del artikkel