Ytringsfriheten er en av nøklene til en demokratisk utvikling. For diktaturer og militærregimer har internett gjort det betydelig vanskeligere å hode kontrollen med flyten av informasjon, dokumentasjon og kunstneriske ytringer, men mange steder prøver regimer å stenge nettsteder, og kunstnere opplever at de blir sensurert, kontrollert, straffet og forfulgt dersom de overskrider landets offisielle og uoffisielle normer for hva man kan si offentlig.

 

I to land som har betydelig større utfordringer for ytringsfriheten enn Norge, har Kirkelig Kulturverksted arrangert kulturfestivalen REDZONE med tema ”Ytringsfrihet i kunst og Kultur”. Det skjedde i samarbeid med lokale partnere i Kairo og Beirut i mai i år.

 

Her deltok rappere fra mange land i den arabiske verden, billedkunstnere som har bearbeidet inntrykk fra ”den arabiske våren”, filmskapere som fra sin posisjon i husarrest har laget filmer med iPhone-kameraer og sendt dem ut i verden og teaterkunstnere som skaper lekne forestillinger hvor temaer bl.a. er kvinnens kropp i muslimske land.

 

Fra Norge deltok Kate Pendry med sin forestilling ”Points of Pain”, skrevet med utgangspunkt i tragediene den 22.juli og dikteren Walid Al Kubaisi som bl.a. fremførte dikt av Håvard Rem, i gjendikting til arabisk.

 

Kates Pendry’s forestilling var et interessant møte mellom et folk som lever i fred og opplever vold og terror som et sjokk og et som kjenner den som en del av hverdagen. Det var samtidig en konkret erfaring av å oppleve politisk sensur for en norsk kunstner. En artikkel i Ny Tid beskriver og utdyper prosessene rundt Pendry’s stykke i Beirut: her

 

Egypt og Libanon gjennomlever i likhet med alle land i Midtøsten turbulente tider, og gjennom de siste tre årene har mange i regionen opplevd en nyvunnen frihet som har fått mange tilbakeslag. Kirkelig Kulturverksted vil gjennom et langsiktig samarbeid rundt festivalen REDZONE bidra til å støtte Midtøstens kunstneres kamp for å beholde og utvide friheten til å ytre seg gjennom et mangfold av kunstformer. Se også REDZONEs egne nettsider:

www.red-zone.no

 

Erik Hillestad

Del artikkel