En fødsel var alt i gang på kirketrappa. En flokk unge romfolk kom stormende og hamret på kontordøra til Kirkelig Kulturverksted.

– Baby, baby!!

Kristin Pedersen og flere fra Jakobstaben løp ut og fikk assistert den fødende romkvinnen, så en ambulanse kunne bringe henne til sykehuset. Det måtte tas rede på morens alder, hvor mange barn hun hadde født tidligere og hvor langt hun var på vei. Ved hjelp av fingre og fakter ble det gjort klart at kvinnen var 37 år gammel og hadde to barn fra før. Hun var åtte og en halv måned på vei. Et par timer senere kom en gruppe romkvinner tilbake for å takke for hjelpen. De fortalte at barnet var tatt med keisersnitt og at

– Baby is good, mama is good!

– Girl or boy?

– Boy!

– Congratulations to the mother! Tell her to call him Jakob!

– Jeaaaah! Jakob!!

Romkvinnene lo og klappet i hendene og ba Kristin skrive ned navnet før de løp tilbake til moren.

 

Heldigvis er Norge et land hvor folk som lille Jakob og moren blir tatt hånd om. I hvert fall til de kan klare seg sammen med det skjøre nettverket de har på gata. Men hva skjer så? Hvor lenge kan de bli? Hva slags fremtid venter dem i Romania? Hva skjer med hele familien?

 

Libanon har tatt imot en million flyktninger fra Syria. Jordan nesten like mange. Ingen av disse landene har mange resurser. Norge, det rikeste landet i Europa, har akseptert en kvote på fattige ett tusen syrere. Og folk som Jakob og moren hans som er EØS-borgere får bli her i maksimum tre måneder. Noen mener de bør sendes ut med buss. Tilbake til et land som er helt ute av stand til å gi dem arbeid og sosial sikkerhet.

 

Europa forskanser seg mot masseinnvandring fra sør og øst. Problemet fortsetter å vokse. KKV kommenterte dette på en sang for 22 år siden. Lytt til ”Festung Europa” med Sigvart Dagsland fra CD’en ”Bedre enn stillhet” fra 1992:

 

Lytt til «Festung Europa«

 

La oss gi Jakob og familien hans et verdig liv i Norge dersom det er det de ønsker. La oss støtte dem der de bor i Romania dersom det er det de helst vil. Og la oss ta imot mange flere syrere som trenger beskyttelse mens krigen raser. Vårt land har råd til å gjøre mye mer enn det lille som offisiell norsk politikk gir rammer for nå.

 

Erik Hillestad

Del artikkel